Afbeelding
Afbeelding van Credit Commerce via Pixabay

Hoe kun je geld verdienen met margin lending?

Partnercontent

Er zijn brokers en banken die het mogelijk maken om leningen af te sluiten met als onderpand een deel van de effecten die men bezit en op rekening staan bij deze specifieke broker bank, of financiële instelling.

Maar wat zijn hiervan de voordelen? Waarom zou iemand zijn aandelen en andere financiële producten riskeren als onderpand? Zoals met elke lening is het wijsheid om zelf ook onderzoek te doen, en de risico’s af te wegen.

Zo werkt het

Het bedrag dat men kan lenen is gebaseerd op de financiële positie van de bestaande portefeuille. Dit omvat doorgaans aandelen, aandelen in fondsen, ETFs of cash geld.  De tegenpartij, in dit geval een bank of broker kan dan een risicoanalyse maken op basis van de effecten die men bezit, en een dekkingsgraad vaststellen. 

Gezamenlijk wordt vastgesteld hoeveel men kan lenen op basis van het vastgestelde onderpand. Zo zijn er banken die hun klanten niet de hele waarde van het onderpand laten lenen.

Wat is het nut?

Een belegger profiteert van deze constructie door de mogelijkheid die het biedt om een hefboom te creëren op iemands vermogen. In feite geeft deze vorm van lenen men toegang tot meer geld, waardoor men de mogelijkheid krijgt om extra investeringen te doen die men anders misschien niet had kunnen doen.

Zo kan het gebeuren dat een belegger een mandje van aandelen in bezit heeft en hier jaarlijks een dividend op ontvangt. Het kapitaal groeit mooi, maar het kan altijd beter. Er wordt namelijk nog steeds dividendbelasting op betaald!

Als zich dan een investeringskans voordoet, en deze belegger de aandelen niet wil loslaten om wat voor reden dan ook, dan kan de belegger overwegen om aan margin lending te doen.

Waar moet men op letten?

Hoewel de extra mogelijkheden het potentieel heeft om rendement te vergroten, heeft het ook het potentieel om verliezen te vergroten.

Wanneer die aandelen van hierboven in waarde dalen, dan kan die belegger ook minder lenen. Maar als al dat geleende geld nu in een andere investering vast zit, dan moet de belegger met een oplossing komen hiervoor.

 Uiteindelijk kan de belegger ervoor kiezen het gat te dichten door effecten te verkopen die als onderpand waren opgegeven.

 Ten slotte moet natuurlijk de lening terugbetaald worden! En voor veel mensen valt dat zwaarder dan gedacht. Daarom staan brokers het niet toe om deze lening aan te gaan als het doel is om simpelweg te consumeren En ook in de sector voor ‘gewone’ privé leningen kan minder geleend worden om ervoor te zorgen dat men zich niet in diepe schulden werkt.

advertentie
advertentie