Afbeelding
Foto door Stephanie Allen/

Diabetes? Verzorg je voeten extra goed

19 september 2022 om 12:34 Partnercontent

Helaas zijn er in Nederland veel mensen, zowel jong als oud, met diabetes. Diabetes is er in twee soorten: type 1 en type 2. Type 1 is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het afweersysteem van je lichaam datzelfde lichaam zelf aanvalt en de cellen die insuline aanmaken, vernietigt. Bij type 2 wordt de insuline in je bloed moeilijker opgenomen door het lichaam. Bij beide types kunnen verschillende complicaties ontstaan. Zo kun je door een verminderde doorbloeding wondjes aan de voeten niet voelen. Ook helen ze minder goed, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Daarom is het extra belangrijk om met de beste pedicureset je voeten en teennagels te verzorgen.

Voetencheck

Overigens is het altijd goed om de voeten regelmatig te laten controleren door de diabetesconsulent, een podotherapeut of de huisarts als je diabetes hebt. Zij kunnen namelijk op tijd zien of er iets met de voeten aan de hand is. Hierdoor kun je sneller wondjes behandelen. Natuurlijk is het daarnaast heel fijn om naar een schoonheidsspecialiste te gaan die is gespecialiseerd in diabetes voeten. Deze specialist zorgt dat je voeten zo lang mogelijk in topconditie blijven. Zelf kun je ook voldoende doen.

Goede schoenen

Onderdeel van goede voetverzorging is het dragen van goede schoenen. Knellende schoenen kunnen eeltplekken geven, maar ook de teennagels beschadigen en vergroeiingen van de grote teen veroorzaken. Het dragen van goede schoenen is daarom altijd een aanrader – ook wanneer je geen diabetes hebt. Kies voor schoenen die goed om de voet sluiten en voldoende steun geven. Zo verklein je de kans op voetproblemen. En ja, dat betekent heus niet dat je nooit meer op pumps kan lopen. Kies gewoon goede pumps, die aansluiten op je voeten. Daar loop je meteen een stuk beter op.

Waar moet je opletten

Je eigen lichaam een beetje kennen is heel belangrijk. Als je je lichaam kent, dan weet je ook wanneer er iets anders is. Een verkleuring valt sneller op dan wanneer je nauwelijks je eigen lichaam bekijkt. Desnoods maak je foto’s van bijvoorbeeld je voeten om diabetes voeten sneller te kunnen herkennen. Verkleuringen in de huid (rood, blauw, wit), blauw plekken, wondjes die niet helen binnen zeven dagen en plotseling ontstaan eelt kunnen duiden op voetproblemen bij diabetes. Zelfs een verandering in de vorm van je voeten is belangrijk om op te letten. Andere symptomen zijn overgevoeligheid door druk op de voet, ongevoeligheid voor kou en warmte, tintelingen en regelmatig kramp.

Wondje? Ga naar de huisarts

Natuurlijk probeer je je voeten zo goed mogelijk te verzorgen en gezond te houden. Maar het kan zomaar gebeuren dat je bijvoorbeeld door een insectenbeet jeuk hebt aan de voeten en de huid stuk krabt. Of dat je ergens tegenaan bent gelopen, waardoor je huid een wondje heeft opgelopen. Heb je een wondje? Hou dan bij in een dagboekje of op de kalender wanneer deze is ontstaan. Is het wondje met zeven dagen niet weg, dan is het goed om de huisarts te raadplegen. Ga niet zelf aan de slag, want je kan het erger maken. Het verzorgen van wondjes aan de voeten is belangrijk om eventuele amputatie te voorkomen. De beste zorg is daarom heel belangrijk.

Wat kun je zelf doen?

Naast goede schoenen zonder oneffenheden en opgerolde zooltjes en het onderhouden van de teennagels met een pedicureset zijn er nog andere dingen die je zelf kan doen om je voet gezondheid op peil te houden. Was je voeten met lauwwarm water en een zachte zeep. Droog daarna de voeten goed af met een katoenen doek, zoals een hydrofiel doek, die niet pluist. Verzorg je voeten met een voetcrème. Er zijn verschillende merken die ook geschikt zijn voor de diabetes voet. Dit staat duidelijk aangegeven op de verpakking. Je huisarts, pedicure specialist, diabetesverpleegkundige of podotherapeut kan je hier ook adviezen in geven. Controleer tijdens het verzorgen meteen de voet op wondjes en dergelijke. Vergeet niet om tussen de tenen te kijken en onder de voet. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een spiegel. Als je de nagels knipt, doe dit dan niet te kort en knip ze recht af. Vijlen mag natuurlijk ook. Verwijder eelt regelmatig en zorg dat teennagels niet ingroeien. Om wondjes te voorkomen, loop je niet op blote voeten. Draag slippers, sloffen van ademend materiaal of sokken van wol of katoen. Vind je het lastig om zelf je nagels te verzorgen? Ga dan naar een schoonheidsspecialiste gespecialiseerd in diabetes voeten. Maar met de beste pedicureset verzorg je je voeten met hetzelfde gemak thuis.

advertentie
advertentie