Afbeelding
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Hoge energierekening - Bespaar eenvoudig op je energierekening!

15 februari 2023 om 11:53 Partnercontent

De energiekosten zijn tegenwoordig onwijs hoog. De energieprijzen zijn in 2022 namelijk al een aantal keer flink over de kop gegaan. Voor veel huishoudens is het bijna niet meer te betalen. Met een aantal praktische tips kun je je energierekening iets omlaag brengen en een beetje besparen. Want zelfs met een paar hele kleine aanpassingen kun je al besparen op je energierekening.

Stroom besparen

Door bijvoorbeeld alleen al de gloeilampen te vervangen door LED lampen bespaar je op je energierekening. Met een LED lamp bespaar je bijvoorbeeld al 85% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. De prijs van een LED lamp is echter wel wat hoger dan een gloeilamp, maar dit heb je snel weer terugverdiend met het besparen van energie. Naast het verwisselen van lampen kun je bijvoorbeeld ook de was doen op een lagere temperatuur. Dit bespaart ook al stroom. Om nog extra te besparen kun je ervoor zorgen dat je altijd wast met een volle trommel en wast op een eco programma. De was ophangen om te laten droger in plaats van de droger te gebruiken scheelt ook behoorlijk in kosten.

Gas besparen

Het besparen op elektriciteit is natuurlijk fijn, maar de gasprijzen zijn de grootste boosdoener. Een groot deel van de energierekening bestaat dan ook uit de kosten voor gas. Het grootste deel hiervan komt door het gebruik van de verwarming. In de wintermaanden zul je dit vooral merken. Doordat de verwarming dagelijks brandt, stijgt de energierekening. Wanneer je de verwarming al één graadje lager zet, scheelt dit je volgens energie-experts al € 200,- op jaarbasis. Met een paar dekentjes op de bank en een dikke trui aan heb je het dan toch aangenaam in huis. Je kunt er ook voor kiezen om radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen. Met behulp van radiatorfolie warmt de ruimte sneller op en circuleert de warmte ook beter. Door de isolerende laag heb je minder warmteverlies naar buitenaf en blijft de warmte binnen in de woning. Om te besparen op de energierekening is het natuurlijk ook belangrijk om de verwarming uit te doen wanneer je niet thuis bent. De verwarming dichtdraaien in ruimtes waar je niet aanwezig bent, kan ook al een hoop helpen!

Het gebruik van de douche zien we ook goed terug in de energierekening. Het kost namelijk behoorlijk wat om de douche goed warm te krijgen. Ook hier kun je geld op besparen! Het is natuurlijk heerlijk om onder een lekker warme douche te staan, maar door iets kouder en minder vaak te douchen bespaar je al geld. Daarnaast kun je je douchetijd bijvoorbeeld verminderen en zo per jaar tientallen euro’s besparen op gas én water.

Tochtstrips

Als je in je woning veel last hebt van tocht kan dit ook erg vervelend zijn. De verwarming staat vaak net wat hoger omdat je het voelt tochten in de woning. Zonde van het energieverbruik! Met goede tochtstrips kun je al een groot deel van de tocht tegen gaan. De tochtstrips zijn zelfklevend, waardoor ze eenvoudig op kieren of tussen deuren en ramen geplaatst kunnen worden. Door de tochtstrip wordt de kier volledig afgesloten en kan hier geen tocht meer uit voort komen. Zo blijft de warmte goed in de ruimte. Mocht je thuis een brievenbus in de deur hebben, kun je deze ook afsluiten met een brievenbus tochtklep. Vaak vormt er ook tocht doordat de brievenbus van de woning in de voordeur is gevestigd. Door deze goed af te sluiten kan hier ook geen tocht meer ontstaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie