Afbeelding
CDA Hardinxveld

Ook TAB roert zich in de biggenruggenzaak

9 juni 2020 om 12:47 Politiek

H'VELD-G'DAM Inmiddels is er een derde partij die vraagtekens zet bij de veiligheid van de biggenruggen die half op het fietspad liggen langs de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld. Waar eerder het CDA vragen had gesteld over het nut van de betonblokken en ook de Fietsersbond Drechtsteden de situatie al aankaartte, is het nu de beurt aan de TAB.

door Ward den Besten

Raadslid Paul Hoogstraten zegt van een aantal bezorgde inwoners vragen te hebben gehad over de situatie. Zelf is hij ook een aantal keren poolshoogte gaan nemen en tot de conclusie gekomen dat het er onveilig is.

De problemen doen zich voor op het fietspad aan de buitenzijde van de dijk. In de buurt van Klop Watersport kunnen automobilisten vanaf de dijk op twee naast elkaar gelegen plekken naar beneden rijden om op het fietspad uit te komen. Een afrit is bedoeld om Klop Watersport en de naastgelegen bedrijven te bereiken, de ander om bij de ingang van het natuurgebied de Dordtse Avelingen te komen. Om te voorkomen dat de afritten door elkaar worden gebruikt en auto's over het fietspad rijden, zijn er twee biggenruggen geplaatst als een soort vernauwing.

Hoogstraten ziet twee problemen. Volgens hem komt het dikwijls voor dat op de afrit naar de Dordtse Avelingen en beneden aan de rivierzijde auto's geparkeerd staan, ,,die daar in eerste instantie niet mogen parkeren en in tweede instantie de situatie gevaarlijk maken''. Ook merkt het TAB-raadslid op dat als er twee (brom)fietsers tegelijk langs de biggenruggen willen, er één moet stoppen om een aanrijding te voorkomen.

Hoogstraten vraagt het college wat het hier aan denkt te kunnen doen. Ook stelt hij voor om bij de uiterwaarden parkeerplekken aan te leggen, zodat auto's niet meer op het fietspad staan.

Het CDA trok eerder dit jaar al aan de bel over de onveilige situatie. De gemeente liet toen weten dat de betonblokken voldoende verlicht waren en er tot nog toe geen meldingen waren binnengekomen van incidenten.

Volgens de Fietsersbond is een oplossing voor het probleem vrij eenvoudig. Die stelt voor de afrit naar de Dordtse Avelingen voor autoverkeer af te sluiten. ,,Langs de Rivierdijk aan de noordzijde is immers een parkeerstrook waarvandaan wegrijden veel veiliger is en wat voor wandelaars amper verder is.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie