Afbeelding
Via Twitter boa in Hardinxveld

Roep om harde aanpak na nieuwe vernielingen

Politiek

H'VELD-G'DAM Dit weekend zijn in Hardinxveld opnieuw vernielingen aangericht en hebben jongeren voor overlast gezorgd. Vorige week was het ook al raak. De roep om een hardere aanpak wordt luider. De SGP wil de schade verhalen op de daders of hun ouders. Ook de TAB is het daarmee eens.

door Ward den Besten

In de nacht van vrijdag op zaterdag moest een bushokje aan het Weideveld het ontgelden. Daarvan was onder andere een ruit ingegooid, meldt de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van Hardinxveld op sociale media. Ook een bladkorf van gaas, bedoeld om bladeren in te verzamelen, belandde in de sloot. Burgemeester Dirk Heijkoop en wethouder Theo Boerman roepen inwoners die iets gezien hebben op dat te melden. ,,Mensen, help mee dit soort vandalen op te sporen'', aldus Boerman.

Het vandalisme aan het Weideveld was niet het enige incident dit weekend. In Boven-Hardinxveld beklaagden inwoners zich over de overlast die jongeren vrijdagavond veroorzaakten bij de voetbalkooi bij HKC. ,,Ik ben er met collega's op af gegaan. Maar de groep jongeren had bij aankomst al heel snel de locatie 'Steek' verlaten", meldt de boa. ,,Deze liepen met bier over straat en hadden zwaar vuurwerk afgestoken. Immens triest dit gedrag.'' Volgens hem ging het om een groep van 12 jongeren. Twee van hen zijn een dag later door de boa aangesproken en kregen een officiële waarschuwing, laat hij weten.

Bij de voetbalkooi in Boven-Hardinxveld was het weekend daarvoor ook al onrustig. Toen zijn er vernielingen aangericht. Zo was een lantaarnpaal scheefgetrokken, waren stoeptegels uit de straat gehaald en was afval op de grond en in de sloot gegooid. ,,De lantaarnpaal hing nog maar aan een paar draadjes'', aldus de boa.

De overlast en vernielingen waren voor de SGP reden om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens de partij is er bij omwonenden een gevoel van sociale onveiligheid ontstaan rondom de voetbalkooien.

,,Onbegrijpelijk. Probeer je voor de jeugd een leuke plek te creëren, krijg je dit gedrag. Keihard aanpakken. Die verstieren het voor de goedwillenden!" vindt SGP'er en oud-politieman Arie van den Berg. ,,Het ziet er naar uit dat een of meer groepen overlastgevende jeugd het door hun grensoverschrijdende gedrag verstieren voor andere jeugdigen. Dit baart ons zorgen'', schrijft hij aan het college. Hij wil van het gemeentebestuur weten welke maatregelen er worden genomen om de overlast tegen te gaan. Ook wil hij dat de kosten van het vandalisme verhaald worden op de daders of eventueel hun ouders of verzorgers.

Ook Dick Fijnekam van de TAB schaart zich achter dat plan. ,,Onbegrijpelijk dit. Wat is er toch aan de hand in ons dorp?'', vraagt hij zich af. ,,Meer surveilleren en in gesprek gaan en wij steunen de SGP met verhalen op ouders of als het volwassenen zijn op degenen die dit gedaan hebben.''

Afbeelding
advertentie