Afbeelding
Pixabay

Onderzoek naar zonnepanelen op gemeentedaken

5 november 2020 om 10:08 Politiek

H’VELD-G’DAM De gemeente moet onderzoeken welke daken van het gemeentelijk vastgoed geschikt zijn voor zonnepanelen. Daartoe heeft de gemeenteraad het college opgeroepen. De motie is afkomstig van het CDA en is alleen door Fractie PHILIPPO afgewezen. Die vindt hem namelijk overbodig.

door Ward den Besten

En daar valt wat voor te zeggen. Duurzaamheidswethouder Jan Nederveen gaf tijdens de raadsvergadering donderdag aan al bezig te zijn met een analyse voor het plaatsen van zonnepanelen. 

,,In een periode waarin de energietransitie bijzonder actueel is, realiseren wij ons heel goed dat er naar ons als gemeente wordt gekeken’’, reageerde Nederveen. ,,Nu is het niet zo dat we op dat vlak stilzitten. Er gebeurt al het nodige. Aan de gevraagde analyse wordt al gewerkt. Daarmee zouden we dus kunnen zeggen dat deze motie overbodig is. Anderzijds heeft u als raad nog weinig of niets ervan gezien. Daarom willen wij deze motie niet als overbodig zien, maar als steun in de rug op dit traject.’’

Philippo noemde het CDA-voorstel dan ook een ,,schot voor open doel”. ,,Sympathiek, maar een beetje overdone.’’ Andere partijen zagen wel de noodzaak van de motie in. ,,We onderschrijven dat de gemeente een belangrijke voorbeeldfunctie heeft. Dat komt hierin heel mooi tot zijn recht’’, reageerde Koen Schouten van de SGP. Van hem mag in de analyse ook andere duurzaamheidsaspecten worden meegenomen, zoals het isoleren van gemeentelijke gebouwen. Ook benadrukte hij het belang van eerst onderzoek doen voordat er begonnen wordt met de uitvoering.

Over dat laatste verschillen de SGP en ChristenUnie duidelijk van mening. Want van CU-raadslid Willem Pors mocht de motie wel wat scherper. Volgens hem is van sommige gebouwen al lang en breed duidelijk dat daar zonnepanelen op kunnen. ,,Wat ons betreft gaan we gewoon starten. We gaan starten met zonnepanelen op gebouwen welke nu al geschikt zijn en liggen er volgend jaar zomaar panelen op de sporthal, op de gemeentewerkplaats of op het gemeentehuis.’’ Daarvoor hoeft hij geen apart onderzoek. Dat wil hij in principe alleen voor gebouwen die minder geschikt lijken voor zonnepanelen.

advertentie
advertentie