Afbeelding
Johan van der Waal van Dijk

Veel reacties over plaatsing hek bij Pelgrimspad

29 maart 2021 om 09:29 Politiek

H'VELD-G'DAM De ingezonden brief van Johan van der Waal van Dijk over het geplaatste hek bij het Pelgrimspad die afgelopen week in de krant stond en online heeft heel veel reacties opgeleverd. Niet alleen bij wandelaars en inwoners van Hardinxveld, maar ook de ChristenUnie en T@B hebben een reactie geplaatst op hun (Facebook)pagina.

De ChristenUnie laat weten: ,,Net als veel anderen werden ook wij verrast door het geplaatste hek op/langs het wandelpad tussen de spoorwegovergang bij het station en de spoorwegovergang naar NuBuiten. We hebben direct om opheldering gevraagd. We kregen hierop het volgende antwoord van het college: de Achterdijk-West is in de wegenlegger van de gemeente opgenomen als openbare weg, met de beperking dat deze alleen toegankelijk is voor voetgangers. Op grond van de Wegenwet heeft degene op wiens grond een openbare weg ligt, de plicht de aanwezigheid van de weg te dulden. De eigenaar van de ondergrond mag een openbare weg dus niet afsluiten met een hek. De wegenlegger bepaalt waar de weg ligt, wie er onderhoudsplichtige is en wie het bevoegd gezag heeft. Het Waterschap Rivierenland is onderhoudsplichtige en heeft het bevoegd gezag voor de Achterdijk West. Dit betekent dat de gemeente op deze weg geen zeggenschap heeft. Het Waterschap moet er als bevoegd gezag op toezien dat een weg in goede staat verkeert en dat de toegankelijkheid van de weg is gewaarborgd."

De T@B heeft een reactie op hun Facebookpagina gezet. ,,Voor veel inwoners is het Pelgrimspad een mooi gebied om te wandelen, de hond uit te laten en om te genieten van de rust en de natuur. Maar toen stond er ineens een hoog hekwerk om een perceel waardoor je niet of nauwelijks meer kon wandelen over het pelgrimspad. Wat is de oorzaak? Via de sociale media werd door inwoners geklaagd dat je niet meer over het Pelgrimspad kon wandelen. Dit leidde tot ongenoegen en frustraties bij veel inwoners. De oorzaak is het hekwerk wat door de eigenaar van het betreffende perceel is geplaatst. Maar wat is de reden dat dit herwerk is geplaatst? Navraag bij de eigenaren leerde ons dat er in de achterliggende periode helaas veel van hun eigendommen werden vernield. Ook blijkt het een geliefde locatie te zijn voor de lokale jeugd om daar te “hangen”. En loslopende honden zijn een probleem, terwijl hier een aanlijn-plicht geldt. Door de eigenaren is een aantal keren aangifte gedaan. Echter, de vernielingen en overlast werden niet minder. Dus om hun eigendommen te beschermen, hebben de eigenaren besloten om een hekwerk om hun perceel te plaatsen. Daarbij is er wel voor gezorgd dat het Pelgrimspad toegankelijk is gebleven; er zijn zelfs bramenstruiken voor gerooid waardoor de weliswaar onverharde doorgang circa 3 meter is terwijl de norm 1,5 meter is. Hoe nu verder? De fractie van de T@B begrijpt het handelen van de eigenaren, maar ook snappen wij de onvrede bij de vele inwoners over het feit dat het Pelgrimspad nu niet meer gebruikt kan worden. Wij hebben daarom contact gezocht met de eigenaren. Uit dit gesprek kwam onder andere hun ongenoegen naar voren over de aanhoudende vernielingen en dat er met de aangiftes helaas niets is gedaan. Wel gaven zij aan open te staan voor een oplossing. Deze oplossing zou dan gevonden moeten worden in een gesprek tussen de eigenaren en burgemeester Dirk Heijkoop. Daarom heeft de T@B beide partijen met elkaar in contact gebracht. Dit heeft er toe geleid dat er inmiddels een gesprek heeft plaatsgevonden. Na afloop van dit gesprek is er afgesproken om na te denken over de mogelijkheden. De burgemeester tracht alle partijen (Gemeente, Waterschap en eigenaren) te bewegen samen tot een oplossing te komen met respect voor ieders belangen. Ook is afgesproken dat er een vervolggesprek komt om dan te kijken naar hoe we het Pelgrimspad weer toegankelijk kunnen maken voor u als inwoner. De T@B heeft alle vertrouwen in een goede afloop en wij houden u uiteraard op de hoogte van het vervolg."

advertentie
advertentie