Gemeentehuis
Gemeentehuis Esther Coumans

Huidige coalitie in gesprek over nieuw college

Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De huidige coalitiepartijen TAB, SGP en ChristenUnie zijn met elkaar in gesprek over de vorming van een nieuw college. Dat hebben de partijen aangekondigd tijdens het duidingsdebat van de verkiezingsuitslag dat donderdag heeft plaatsgevonden. Zaterdag was er een eerste overlegronde tussen de drie partijen.

door Ward den Besten

De gesprekken vinden plaats op initiatief van de TAB, die opnieuw de grootste partij van Hardinxveld is geworden. De drie partijen hebben bij elkaar veertien van de zeventien zetels in de Hardinxveldse gemeenteraad. De TAB en de SGP hebben beide vijf zetels, maar de eerstgenoemde kreeg net wat meer stemmen. De SGP was wel de enige van de coalitiepartijen die meer stemmen kreeg dan bij de vorige verkiezingen, toen de opkomst echter hoger was. De ChristenUnie behield haar vier zetels.

Mochten de drie partijen opnieuw een college vormen, dan blijft er van de oppositie weinig over. De PvdA heeft twee zetels kunnen behouden en het CDA ging van twee naar één zetel. Raadslid Robert Philippo, die tijdens de vorige raadsperiode zich afsplitste van de TAB, waardoor de lokale partij destijds vier van de vijf zetels overhield, heeft de kiesdrempel niet gehaald. Hij deed dit jaar aan de verkiezingen mee namens D66. Ook Jezus Leeft behaalde opnieuw geen zetel.

Dat de oppositie een zware dobber aan de komende raadsperiode gaat hebben als de TAB, SGP en ChristenUnie samen verder gaan, werd tijdens het duidingsdebat direct duidelijk. De raad kwam daarvoor in de nieuwe samenstelling bijeen, hoewel ze nog niet officieel geïnstalleerd is. Door omstandigheden waren lijsttrekkers Wim de Ruiter van het CDA en Liny de Jager van de PvdA afwezig. Dat betekende dat PvdA’er Max van den Bout in principe als enige vanuit de oppositie het debat moest aangaan.

De Ruiter liet via de griffier van de gemeenteraad wel zijn visie op de verkiezingsuitslag voorlezen. De CDA-voorman noemde de uitslag voor zijn partij ,,uiterst teleurstellend”. Een voortzetting van het huidige college is in zijn ogen geen optie. ,,Wat blijft er dan feitelijk over van de democratische verhoudingen in de raad”, vroeg De Ruiter zich af. Volgens hem zou dat een ,,zeer ongewenst” en zelfs ,,een slecht scenario” zijn.

Van den Bout kon zich grotendeels vinden in de woorden van De Ruiter. ,,Veertien tegen drie is een verhouding die niet wenselijk is”, zei de PvdA’er, die tevens aangaf bereid te zijn om van een nieuw college deel uit te maken, mochten de huidige drie coalitiepartijen er niet uitkomen.

Lijsttrekker Willem Pors van de ChristenUnie vond dat uit de verkiezingsuitslag blijkt ,,dat het gros van de kiezers” het vertrouwen heeft in de huidige coalitie. Dat benadrukte ook SGP-leider en kandidaat-wethouder Arjan Meerkerk, evenals TAB-lijsttrekker en wethouder Trudy Baggerman. ,,Wij zien dit als een voldoende voor het zittende college”, zei Baggerman, die tevens blij was dat haar partij weer op vijf zetels is uitgekomen. ,,De zetel is terug waar hij hoort: bij de TAB.’’

Meerkerk hekelde tijdens het debat de visie van de oppositie omdat hij vindt dat ook de fracties van de coalitiepartijen prima in staat zijn om het college te controleren. Hij zei het jammer te vinden dat ,,het zo wordt ingekleurd” door de oppositie ,,dat coalitieraadsleden aanrennen achter het college”. Volgens hem is het juist goed dat er een breed gedragen bestuur komt. ,,Heb vertrouwen in de kracht van de argumenten”, was zijn advies aan de PvdA en het CDA.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie