29 borden werden de afgelopen jaarwisseling vernield door vuurwerk.
29 borden werden de afgelopen jaarwisseling vernield door vuurwerk. Erik van ´t Land

Minder vuurwerkschade dan vorig jaar in Hardinxveld-Giessendam

13 januari 2023 om 10:43 Politiek Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Burgemeester Dirk Heijkoop: ,,De jaarwisseling is relatief rustig verlopen. Er waren geen ongeregeldheden. Daarnaast was er een mooi feest in sporthal De Wielewaal, waar veel inwoners genoten hebben van muziek.” Gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft dit jaar ook minder schade aan eigendommen door vuurwerk dan vorig jaar. Toch is er weer een fikse schadepost van €17.260,00.

Ondanks dat de schade lager uitvalt dan vorig jaar, toen was de schadepost €23.100,00, is het nog steeds geld dat de gemeente liever uitgeeft aan zaken die er toe doen. ,,Het is zo zonde dat we ieder jaar weer de portemonnee moeten trekken voor vuurwerkschade”, aldus wethouder Arjan Meerkerk van Financiën en Openbare ruimte. De wethouder begrijpt niet wat nu de lol is aan het vernielen van gemeentelijke eigendommen. ,,Ik hoop dat degenen die iets kapot hebben gemaakt zich realiseren welke onnodige kosten zij veroorzaakt hebben. Doordat zij iets hebben vernield, kunnen wij het geld dat nodig is om deze spullen te vervangen of repareren niet gebruiken voor andere zaken. Een put opblazen kost ons bijvoorbeeld €2000,00. Dat geld hadden we veel liever ingezet voor bijvoorbeeld de uitvoering van het Groenbeleidsplan, waarbij we de gemeente meer fleur en kleur geven.”

MEESTE SCHADE AAN (VERKEERS-)BORDEN

Opnieuw moesten met name (verkeers-)borden het ontgelden. 29 borden werden de afgelopen jaarwisseling vernield door vuurwerk. Arjan Meerkerk: ,,Tijdens een wandeling langs de Rivierdijk kon ik mijn ogen niet geloven; zoveel borden lagen daar in het gras. Onbegrijpelijk!” Naast (verkeers-)borden is er ook schade aan onder andere afvalbakken, hondenpoepdispensers, bermpalen, kunstgras, hekwerk, straatwerk en een verkeerszuil. Arjan Meerkerk: ,,De speeltuin aan de Tielensweer is gehavend achtergebleven. Kinderen kunnen nu minder fijn spelen door kapot kunstgras, schade aan het hek en een verschroeide schommel. Het zal allemaal weer gerepareerd moeten worden.”

SCHADE AAN STRAATKOLKEN

Wellicht is de schade nog veel groter dan nu bekend is. Dit komt door mogelijke schade aan straatkolken die zijn opgeblazen. ,,Op dit moment is in ieder geval in één straatkolk schade aangetroffen. De schade in straatkolken kan de Buitendienst niet altijd direct zien. Dit komt pas later aan het licht, op het moment dat er problemen ontstaan. Het kan dus zijn dat in de loop van het jaar blijkt dat de schade nog veel hoger is”, legt Arjan Meerkerk uit.

AANGIFTE BIJ POLITIE

De gemeente heeft aangifte gedaan van de schades. ,,Laten we van de eigendommen van een ander afblijven! We gaan aangifte doen van de gemaakte schade. Waar mogelijk verhalen we de schade op de veroorzakers”, aldus Arjan Meerkerk. De kans dat de veroorzakers gevonden worden is klein, maar met het doen van aangifte geeft de gemeente vooral een signaal af: ,,Van andermans spullen blijf je af. Maak je het kapot, moet je het ook betalen.” Verder sluit de wethouder nog wel af met een oproep: ,,Laat de veroorzakers zich melden bij de politie. Ook wil ik hierin graag een beroep doen op ouders. We zijn er allemaal bij gebaat dit in de toekomst te voorkomen.”

advertentie
advertentie