Afbeelding
Rabobank Merwestroom

Rabobank Merwestroom bereidt klanten voor op de toekomst

Zakelijk

SLIEDRECHT Ongeveer 1 op de 5 huishoudens heeft minder dan 1.000 euro spaargeld, blijkt uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Maar dat komt niet alleen door de hoogte van het inkomen. Onderzoek van RaboResearch wijst namelijk uit dat ook psychologische factoren een belangrijke rol spelen, waaronder hoe ver je vooruit kijkt wat betreft je financiën en hoe je over sparen denkt.

Hoe je over sparen denkt hangt samen met de manier waarop je spaart, en hoeveel je spaart. Zo hebben mensen die plezier hebben in geld opzij zetten vaker meer spaargeld. Zij hebben ook vaker een spaardoel en vaker ander vermogen zoals beleggingen of een tweede huis. Rabobankeconoom Carlijn Prins legt uit: ,,Misschien zijn mensen die lol hebben in sparen sowieso al meer met geldzaken bezig. Maar sparen kan ook juist leuker worden zodra je een doel hebt, gaat beleggen of nauwgezet je financiën bijhoudt."

Uit onderzoek van RaboResearch blijkt daarnaast dat hoe ver je vooruit kijkt, ook invloed heeft op de hoogte van je spaarsaldo. Zo vindt bijna 30 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar oud de komende maanden tot het komend jaar het belangrijkst voor zijn financiële planning. Maar mensen die verder vooruit plannen hebben een grotere kans om meer spaargeld te hebben. Prins: ,,Wie vooral over de lange termijn nadenkt, geeft misschien van nature al meer om zijn welzijn in de verre toekomst, waardoor hij nu al meer geld opzij zet. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat mensen die al meer spaargeld hebben andere doelen krijgen. Zodra je financiële buffer op orde is, ga je misschien verder vooruit kijken en leg je bijvoorbeeld geld opzij voor je pensioen of ga je extra af lossen op de hypotheek."

De maatschappij verandert en Nederlanders hebben steeds meer eigen geld nodig. Een huis kopen is bijvoorbeeld niet meer zo vanzelfsprekend en mensen moeten straks langer doorwerken, terwijl pensioenen mogelijk lager worden. Vooruitkijken en geld opzij zetten voor later wordt steeds belangrijker.

Geld opzij zetten kan op allerlei manieren. De Rabobank organiseert vanaf deze maand tot het einde van het jaar bij verschillende lokale banken de workshop 'Bereik meer met je geld'. Tijdens deze workshop krijgen klanten en niet-klanten in 1,5 uur inzicht in de mogelijkheden om een mooi bedrag op te bouwen. Op donderdag 28 november organiseert Rabobank Merwestroom in Sliedrecht, aan het Bonkelaarplein 25 vanaf 18.30 uur de workshop. Deze is gratis toegankelijk, aanmelden is wel verplicht. Meer informatie over de workshops vind je op Rabobank.nl/bereikmeermetjegeld.

advertentie