BVD advocatenMoerbei 113371 NZ Hardinxveld-Giessendam0184 61 89 74oudijn@bvd-advocaten.nlwww.bvd-advocaten.nlBVD advocaten is elke dag telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.30 uur.
BVD advocatenMoerbei 113371 NZ Hardinxveld-Giessendam0184 61 89 74oudijn@bvd-advocaten.nlwww.bvd-advocaten.nlBVD advocaten is elke dag telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.30 uur. BVD
Recht om de hoek

Wat is een voorlopige voorziening?

11 februari 2021 om 16:03 Zakelijk

Besluiten die genomen worden treden in de meeste gevallen direct in werking. Dat betekent dat u, als u een vergunning krijgt, direct gebruik kunt maken van de vergunning. Vergunningen houden altijd een recht in voor de vergunninghouder: u mag iets doen wat zonder vergunning niet mag.

Voor anderen kan dit soms best vervelend uitpakken. Sommige vergunningen leiden tot grote gevolgen, bijvoorbeeld een vergunning voor het kappen van bomen. Dus wat te doen als iets vergund wordt dat tot onherstelbare gevolgen zou kunnen leiden? Dan doet u er goed aan een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechter.

VOORLOPIGE VOORZIENING U kunt pas een voorlopige voorziening aanvragen als u bezwaar heeft ingediend. De aanvraag om een voorlopige voorziening moet altijd verbonden zijn aan een bezwaarschrift, anders wordt het verzoek niet-ontvankelijk verklaard. Tegelijk met de procedure om een voorlopige voorziening loopt dus ook een bezwaarschriftprocedure, maar die duurt langer. In het verzoek om een voorlopige voorziening legt u aan de rechter uit waarom u het niet eens bent met het besluit. Ook moet u duidelijk maken waarom het verzoek zo’n spoed heeft. De rechter beoordeelt vervolgens het verzoek.

SCHORSING De rechter beoordeelt of het besluit in de bezwaarprocedure in stand blijft. Zo ja, dan wijst hij het verzoek om de voorlopige voorziening af. Zo niet, dan wijst hij het verzoek toe. Daarmee schorst de rechter de werking van het besluit. Dat betekent dat het recht dat de vergunninghouder heeft om gebruik te maken van de vergunning, nog niet uitgeoefend kan worden. Bij de kapvergunning: de vergunninghouder heeft het recht om de bomen te kappen, maar hij mag het voorlopig nog niet doen.

TIJDELIJK Een voorlopige voorziening heeft altijd iets tijdelijks. Op een gegeven moment loopt de voorziening af. De rechter bepaalt wanneer dat is. Meestal zal de tijdsduur luiden zoals: een schorsing van het besluit tot 6 weken nadat op het bezwaarschrift is beslist. Deze tijdsduur heeft een reden: zodra de beslissing op het bezwaarschrift is genomen, kunt u eventueel beroep instellen als u het niet eens bent met het besluit. Na indiening van het beroepschrift, kan opnieuw om een voorlopige voorziening gevraagd worden.

MONDELINGE SCHORSING Een procedure over een voorlopige voorziening kan een aantal weken duren. Dit is meestal korter dan de gemiddelde bezwaarprocedure, maar duurt alsnog te lang voor bijvoorbeeld een kapvergunning. In zulke spoedeisende gevallen kan de griffier van de rechtbank mondeling verbieden om de vergunning te gebruiken tot de rechter uitgebreider naar de zaak heeft gekeken.

Voorlopige voorzieningen zijn een handig middel om op korte termijn een uitspraak van de rechter te krijgen. Het systeem van voorlopige voorziening is ingewikkeld, maar bij een goed gebruik kan het uw zaak veel goeds doen.

mr. Nellieke Oudijn

advertentie
advertentie