Vrouwelijke cursist volgt opleiding heftruckchauffeur bij BLOM opleidingen
Vrouwelijke cursist volgt opleiding heftruckchauffeur bij BLOM opleidingen BLOM opleidingen

Tijd voor meer vrouwen op de heftruck

Zakelijk Deel je nieuws

Focus op vrouwelijke heftruckchauffeurs. Dat is één van de drie actiepunten uit het rapport van BLOM opleidingen over de resultaten van het Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs. Met meer vrouwen op de heftruck kunnen we een toekomstig tekort aan heftruckchauffeurs voorkomen. Bovendien leiden meer vrouwen in het team tot betere prestaties, een veiligere werkomgeving en een positievere sfeer. De voordelen zijn dus groot. Waarom neemt het aantal vrouwen dan af?

Twee jaar geleden was BLOM opleidingen nog optimistisch. Toen lieten de resultaten van het Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs een verdubbeling van het aantal vrouwen op een heftruck zien: van 6 procent in 2015 naar 12 procent in 2018. Die stijgende lijn heeft zich echter niet doorgezet, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt die aanhield tot het begin van de coronacrisis. Sterker nog: uit het derde Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs blijkt dat het aantal vrouwelijke heftruckchauffeurs in twee jaar tijd is gedaald van 12 naar 8 procent. Hoe kan dat?

FAN VAN VROUWEN

Bij BLOM Opleidingen zijn we fan van vrouwen op de heftruck. Zij doen qua prestaties niet onder voor hun mannelijke collega’s. Integendeel, onze ervaring is dat ze vaak voorzichtiger zijn en nauwkeuriger werken dan mannen. Voorzichtigheid en nauwkeurigheid zeggen iets over veiligheid en kwaliteit, de twee belangrijkste aandachtspunten in interne logistiek. Belangrijker dan snelheid, blijkt uit ons onderzoek. Van de 1351 ondervraagde heftruckchauffeurs zegt 75 procent dat binnen hun bedrijf veel of zeer veel aandacht is voor kwaliteit. Veiligheid staat op de tweede plaats met een score van 68 procent. Snelheid komt pas op de vijfde plaats met een score van 38 procent.

TIJD VOOR IETS ANDERS

Nu veel bedrijven lagere omzetten draaien door het coronavirus, praat niemand nog over de krapte op de arbeidsmarkt. Maar als de economie weer aantrekt, kunnen we erop rekenen dat we snel weer een tekort aan heftruckchauffeurs hebben. Dat kunnen we enigszins voorkomen door het vizier bij de zoektocht naar heftruckchauffeurs op andere doelgroepen te richten. Mannen van middelbare leeftijd hebben we al genoeg op onze heftrucks. Waarom zoeken we niet meer naar vrouwen? Die helpen niet alleen een toekomstig tekort aan heftruckchauffeurs te voorkomen, maar ook om de prestaties op de werkvloer te verbeteren.

advertentie