Maria de Jong-de Kruijf is familierechtadvocaat bij BVD advocaten.
Maria de Jong-de Kruijf is familierechtadvocaat bij BVD advocaten. BVD Advocaten
Advertorial

Familierechtadvocaat: ‘Mooi en confronterend werk’

Zakelijk

H’VELD-G’DAM Maria de Jong-de Kruijf is familierechtadvocaat bij BVD advocaten en houdt zich dagelijks bezig met ‘echtscheiding’. Toch is het geen alledaagse bezigheid, geeft ze aan. ,,Het is mooi werk om iemand in een donkere periode als advocaat of als mediator te gidsen. Tegelijkertijd word je met de neus op een gebroken wereld gedrukt en met name als kinderen volledig in de knel zitten tussen beide ouders is dat heel verdrietig.”

Sinds 2016 is Maria advocaat; daarvoor was ze werkzaam als onderzoeker bij de Universiteit van Leiden. In 2019 promoveerde De Jong op een proefschrift over de gesloten jeugdhulp. Haar kennis van het jeugdrecht kan ze nu als familierechtadvocaat goed inzetten bij complexe echtscheidingen. ,,In zulke situaties is deze kennis van het jeugdrecht onontbeerlijk. Daardoor kan ik mensen op een goede manier begeleiden door preventief in te grijpen als een situatie dreigt te escaleren. En hen bijstaan áls het eenmaal geëscaleerd is en kinderen bijvoorbeeld in het meest vergaande geval uit huis geplaatst worden.”

ECHTSCHEIDING In veel gevallen lukt het om vrij vlot de belangrijkste zaken te regelen op het gebied van huisvesting en financiën, nadat overeenstemming is bereikt over de toekomst van de kinderen. Toch zou ze niet snel spreken over een ‘succesvolle scheiding’. ,,Een echtscheiding zal in de meeste gevallen als ‘verlies’ in plaats van als ‘succes’ worden gezien. Wel is het iedere keer weer de kunst om het proces zo te laten verlopen dat partijen zich gehoord voelen, dat er niet nog meer schade wordt aangericht, dat er echt oog is voor de kinderen en dat er idealiter iets van vergeving en begrip voor elkaar is zodat je na de echtscheiding samen een goede invulling kunnen geven aan het samen ouders blijven. Het is belangrijk om er in zo’n proces echt voor je cliënt te zijn. Je bent een luisterend oor en je schetst samen de regelingen voor de periode na de echtscheiding.”

Dat maakt haar werk bijzonder. ,,Je trekt in een lastige persoonlijke periode heel nauw met iemand op en er wordt je een blik in iemand intieme privéleven gegund. Met de meeste cliënten bouw ik een prettige verstandhouding op. Maar zoals ik al zei: het is soms heel confronterend. Tegelijkertijd is het is ook een stimulans om zelf iets moois te maken van de liefde.”

Het gaat er niet alleen om dat je als advocaat de finesses van het recht kent, stelt De Jong. ,,Dat is natuurlijk noodzakelijk, maar ouders hebben vaak ook professionele begeleiding nodig bij de contacten met hulpverleners zoals Veilig Thuis of gezinsvoogden. Het is dan in de eerste plaats mijn taak om te de-escaleren, te zorgen dat het niet (verder) uit de hand loopt en verder waar nodig tegengas te bieden.”

BVD advocaten, Moerbei 11, 3371 NZ Hardinxveld-Giessendam, www.bvd-advocaten.nl.

advertentie
advertentie