Douanier Yvonne (quote)
Douanier Yvonne (quote) Douane

Douaniers in Zuid-Holland werken in nieuw uniform

21 april 2021 om 14:11 Zakelijk Deel je nieuws

Rotterdam, 21 april – Douane neemt donderdag 22 april een nieuw uniform in gebruik dat de zichtbaarheid en herkenbaarheid van medewerkers langs de grens en op andere toezichtterreinen versterkt. Zo ook de douaniers in Zuid-Holland. Het nieuwe uniform is ontworpen door Mart Visser en heeft als opmerkelijkste verandering dat de kleur groen is ingeruild voor blauw. Blauw staat voor betrouwbaarheid en gezag.

“Dit blauwe uniform versterkt onze uitstraling, zichtbaarheid en herkenbaarheid”, zegt Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane. “Het is bovendien functioneel, comfortabel en weerspiegelt de moderne organisatie die de Douane is.”

Mart Visser verandert uniform naar blauw

De Douane vroeg Mart Visser, die veel ervaring heeft met bedrijfskleding, een uniform te ontwerpen dat recht doet aan het veelzijdige werk van ruim 3000 douaniers. De grootste verandering is de keuze voor de kleur blauw. “Bij de zichtbaarheid en de herkenbaarheid die Douane wenst, past deze blauwe kleur veel beter”, zegt ontwerper Mart Visser. “Ik heb ook geprobeerd de grote betrokkenheid die Douane-mensen hebben bij hun werk terug te laten komen in dit ontwerp; het uniform versterkt de uitstraling van de douanier.”

Douanier Yvonne aan het woord

De Zuid-Hollandse douanier Yvonne is enthousiast over het nieuwe uniform. “Als proefdrager heb ik het uniform als één van de eersten mogen dragen. Ik vind het een mooi en statig uniform. Van collega’s heb ik veel positieve reacties gekregen. Dit uniform draag ik met trots.”

Comfort en functionaliteit

Het oude uniform werd 17 jaar geleden ontworpen en voldeed niet meer aan de eisen die aan bedrijfskleding worden gesteld. Het nieuwe uniform is ontworpen om met name rekening met het dagelijks gebruik van douaniers die fysiek toezicht houden in de havens en op andere toezichtgebieden. Er is gekozen voor materiaal dat comfort en functionaliteit biedt.

Aandacht voor duurzaamheid

Voor het nieuwe uniform van de Douane is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen, met name gerecycled polyester en organisch katoen. De bestaande uniformen worden ingezameld en naar een sociale werkplaats gebracht. Waar mogelijk worden de kledingstukken heel gelaten en opnieuw gebruikt. De douanekenmerken worden wel verwijderd. Van niet herbruikbare kledingstukken wordt 99% als grondstof hergebruikt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie