Hoorstudio StratingGantelweg 2a te Sliedrecht0184 411 193www.hoorstudiostrating.nl
Hoorstudio StratingGantelweg 2a te Sliedrecht0184 411 193www.hoorstudiostrating.nl Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
De Specialist

Hulpmiddelen om te horen

Zakelijk

SLIEDRECHT Soms kan ons gehoor hulp gebruiken. Dit is mogelijk met een hoortoestel, maar daarnaast zijn er ook diverse hulpmiddelen beschikbaar om het leven met gehoorverlies makkelijker te maken. Wilma Koster, sinds 2012 werkzaam bij Hoorstudio Strating, is gespecialiseerd in deze vorm van hoorondersteuning. Ze werkte jarenlang met dove kinderen, hielp met opzetten van een informatiecentrum voor doven en slechthorenden en specialiseerde zich daar in hulpmiddelen. ,,Door het gebruik van hulpmiddelen kan men de zelfstandigheid vergroten of behouden, langer meedraaien in de maatschappij en is men minder vermoeid.”

Eén van de beschikbare hulpmiddelen is voor de televisie. ,,Een apparaatje wordt aan de tv aangesloten en maakt draadloos verbinding met het hoortoestel, waardoor er wordt gestreamd naar het oor en alles afgestemd is op het gehoorverlies. Ook is het mogelijk om een soort koptelefoon aan de TV aan te sluiten, zodat er geluisterd kan worden zonder hoortoestel.”

MICROFOONTJES Voor bijeenkomsten is er een hulpmiddel om anderen goed te verstaan. ,,Kleine microfoontjes zijn een uitkomst. Tijdens een vergadering kunnen er één of meer op tafel gelegd worden, het hoortoestel pikt het geluid op. Als er één spreker is, draagt de spreker het microfoontje. Op school kan de microfoon bijvoorbeeld aan een docent gegeven worden. Sommige mensen dragen het microfoontje ook thuis, voor hun slechthorende partner. Door dit hulpmiddel kunnen mensen langer betrokken blijven en sociale contacten onderhouden, zonder extra vermoeid te raken door de inspanning die het kost om iets te volgen. Bij sommige hoortoestellen is het ook mogelijk om een telefoon als externe microfoon in te zetten.”

VEILIGHEID Hulpmiddelen kunnen ook noodzakelijk zijn voor de veiligheid. ,,Als men niet of niet goed meer hoort, worden brandalarmen of deurbellen ook een probleem. Daarvoor zijn flitsers en trilkastjes gemaakt. Door in iedere ruimte een flitser op te hangen, ziet men wanneer de deurbel, telefoon, babyfoon of het brandalarm afgaat. Trilkastjes zijn handig als wekker of als hulpmiddel in bijvoorbeeld de tuin, waar flitsers weinig effect hebben. Deze kastjes trillen een stukje harder dan een mobiele telefoon, dus ze kunnen echt iemand wekken.” Voor de deurbel is een hulpmiddel ook handig. ,,Dat bewijst het verhaal van een man, waarvan de horende partner tijdelijk in het ziekenhuis was. Toen er brand in de flat was, drukte de politie beneden op alle deurbellen, maar deze man hoorde het niet. Hij is goed en wel naar buiten gekomen, maar liep wel risico. Een triller of flitser had hem in deze situatie kunnen helpen.”

Een groot deel van de hulpmiddelen wordt vergoed. Neem voor meer informatie contact op met Hoorstudio Strating. In de winkel kunnen hulpmiddelen ook bekeken en uitgeprobeerd worden.

Dit artikel werd aangeboden door: Hoorstudio Strating, Gantelweg 2a te Sliedrecht, 0184-411193, www.hoorstudiostrating.nl.

advertentie