Afbeelding
UWV

Krapte op de arbeidsmarkt door uittocht 60-plussers

22 september 2023 om 19:03 Zakelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Werkgevers moeten ook in de toekomst rekening houden met krapte op de arbeidsmarkt. De structurele krapte op de arbeidsmarkt heeft verschillende oorzaken. Eén ervan is de bevolkingsontwikkeling. Er zullen simpelweg meer mensen de arbeidsmarkt verlaten, dan dat er de arbeidsmarkt betreden in de toekomst. Zorg & welzijn, industrie en openbaar bestuur zijn enkele sectoren waarin de vergrijzing toeslaat in arbeidsmarktregio Drechtsteden. Andere groepen kandidaten werven en onbenut arbeidspotentieel aanspreken zijn voorbeelden om vacatures succesvol te vervullen.

In verhouding tot de beschikbare werkzoekenden met recente werkervaring en een WW-uitkering is het aantal openstaande vacatures erg groot. Al anderhalf jaar is de regionale arbeidsmarkt volgens de spanningsindicator van UWV ‘zeer krap’. Sommige werkgevers hebben daar al langere tijd mee te maken. Van de 112 beroepsgroepen hebben er 24 vanaf 2018 in Drechtsteden al met krapte te maken. In het tweede kwartaal van 2023 gaat het in deze beroepsgroepen om 2.350 van de 7.150 openstaande vacatures. In het overzicht hieronder voorbeelden van krappe tot zeer krappe beroepsgroepen mét geraamde openstaande vacatures.

De krapte houdt voorlopig aan verwacht UWV, omdat er een mismatch blijft bestaan. Deze mismatch op de arbeidsmarkt heeft verschillende oorzaken. Eén ervan is de bevolkingsontwikkeling. Uit de bevolkingsopbouw per 1 januari 2023 voor Drechtsteden blijkt dat 60.200 inwoners in de leeftijdsgroepen 50 tot 65-jarigen geleidelijk doorschuiven naar de groep 65-plussers en de arbeidsmarkt verlaten. Hier staat een kleiner aantal jongeren tegenover dat doorschuift en de arbeidsmarkt betreedt. Kortom: de beroepsbevolking en daarmee het beschikbaar arbeidsaanbod wordt kleiner.

,,De bevolkingspiramide toont een confronterend demografisch beeld. De leeftijdsklassen tot 20 jaar zijn kleiner dan de leeftijdsklassen erboven. Dit betekent dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig niet verdwijnt. Inspanningen van werkgevers kunnen zich enerzijds richten op de vitaliteit en inzetbaarheid van oudere werknemers zodat zij nóg langer betekenisvol zijn voor de organisatie. Ook kennisoverdracht door mentorschap naar de jonge generatie is van belang. Anderzijds kunnen werkgevers hun pijlen richten op andere groepen. Het werk aanpassen aan de mogelijkheden van die groepen is essentieel. Denk daar bijvoorbeeld aan flexibele tijden en thuiswerkopties voor ouders met jonge kinderen of mantelzorgers”, aldus Willem Schrijver, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

UWV heeft inzicht in de werknemers en de sectoren waarin arbeidsmarktverlaters werken. In de regio Drechtsteden wonen 13.700 werknemers van 60 jaar of ouder. Zij zullen de arbeidsmarkt het eerst verlaten. Zij werken veel in de sectoren zorg & welzijn (2.700), industrie (2.000) en openbaar bestuur (1.200). Ook kleinere sectoren als transport kennen een relatief hoog aandeel 60-plussers. Een aantal beroepen waar veel 60-plussers werken, hebben al jaren te maken met een krappe arbeidsmarkt, zoals verpleegkundigen en onderwijzers voor het basisonderwijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie