Afbeelding
Pixabay.com / Sabine van Erp

Gemeente verruimt mogelijkheden voor mantelzorgwoning

27 mei 2020 om 08:48 Zorg

H'VELD-G'DAM De gemeente heeft de regels rond mantelzorgwoningen verruimd. Dat betekent dat ouderen die officieel nog geen mantelzorg nodig hebben wel al bij hun kinderen mogen inwonen. Dat heeft wethouder Trudy Baggerman bekendgemaakt.

door Ward den Besten

Wie bijvoorbeeld een mantelzorgwoning wil realiseren in de tuin van het huis van de kinderen heeft daarvoor normaal gesproken een zorgverklaring nodig. Die geeft aan dat iemand afhankelijk is van mantelzorg. Volgens Baggerman kan het daardoor voorkomen dat er enige tijd overheen gaat voordat zo'n woning gerealiseerd is, terwijl iemand wel al mantelzorg nodig heeft.

,,Het is natuurlijk heel raar dat als je voor je ouders wilt zorgen het alleen maar kan als ze ziek zijn'', zegt Baggerman. Ze wil daarom een mantelzorgwoning eerder toestaan: een premantelzorgwoning waarvoor geen zorgindicatie nodig is. Wel wordt gekeken naar de leeftijd en de toekomstige zorgindicatie.

WILDGROEI VOORKOMEN ,,Het heeft wel wat meer voeten in de aarde dan gewoon een schuur ombouwen tot woning. Dat kan de gemeente niet zomaar toestaan'', legt Baggerman uit. Een wildgroei aan woningbouw wil de wethouder voorkomen. ,,We kijken naar de leeftijd van bewoners en de mogelijkheid op een toekomstige mantelzorgindicatie." Volgens Baggerman gaat het om een "open denkwijze" bij de gemeente die per geval beoordeelt of een premantelzorgwoning wordt toegestaan. Inmiddels is bij de gemeente één verzoek binnengekomen en dat is gehonoreerd.

,,We willen steeds langer thuis blijven wonen en als overheid moedigen we dat ook aan. Vaak blijkt dat er op een bepaald moment toch ineens mantelzorg nodig is. Er wordt dan een beroep gedaan op kinderen die een aantal keer per dag heen en weer moeten rijden om deze mantelzorg te geven. Dit maakt mantelzorg erg zwaar, waardoor mensen vaak uiteindelijk toch naar een verzorgingshuis moeten verhuizen. Dit willen we voorkomen door maatwerk op verzoek aan te bieden: een premantelzorgwoning."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie