Repair Café vrijwilliger Jan Bouwhuis
Repair Café vrijwilliger Jan Bouwhuis Aart Vermeij

HaGi-vrijwilliger: 'Soms ...... een draadje los'

29 augustus 2018 om 10:09 lokaal

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk door hen verzet. Aart Vermeij spreekt om de week met één van deze mensen. Deze week Jan Bouwhuis.

door Aart Vermeij

Hoe is uw naam, wanneer en waar bent u geboren?

Ik ben Jan Bouwhuis en ben geboren op 12 september 1968 in Zuna, wat hoort bij de gemeente Wierden. Daar heb ik tot 1992 gewoond en ben na mijn studie in Capelle aan de IJssel gaan werken. Sinds 1998 woon ik in Hardinxveld–Giessendam.

U doet vrijwilligerswerk, bij welke stichting of club doet u dat, en waar is die te vinden?

Bij het Repair Café aan de Breedewaij 1a, hier in Hardinxveld.

Wanneer is het Repair Café gestart?

Het eerste Repair Café werd door Martine Postma - die zich inzet voor duurzaamheid op lokaal niveau - in Amsterdam-West georganiseerd op 18 oktober 2009. Dit gaf haar aanleiding Stichting Repair Café op te richten en heet nu Repair Café International. Deze biedt sinds 2011 professionele ondersteuning aan vrijwilligers in binnen- en buitenland bij het opstarten en het beheren van zo'n organisatie. In Hardinxveld werd het gestart op 25 mei 2013 door de Christengemeente. Repair Café International levert ons o.a. formulieren waarin we vermelden wat er is gerepareerd.

Wat wordt er gedaan?

Het is heel makkelijk iets wat kapot is weg te doen. Daar moeten we vanaf. We willen graag een circulaire economie zijn, waar alles gerecycled wordt. Het Repair Café helpt hieraan een handje mee, tegelijk geeft het de mogelijkheid naar elkaar om te zien. De woorden Samen en Herstellen zijn bij ons dan ook kernwoorden. Dit betekent dat als je met iets komt wat kapot is, je dit samen met een vrijwilliger gaat herstellen. Dan ontdek je dat het soms niet zo moeilijk is dit te doen. Je wordt getriggerd dit eveneens thuis op te pakken. In 2017 werden wereldwijd ca. 300.000 voorwerpen gered van de afvalberg door de Repair Café's. Het nut van deze organisaties is dus wel bewezen. Dingen samen doen en tevens een praatje met elkaar, wordt door de bezoekers en de vrijwilligers gewaardeerd. Voor de reparatie wordt niet betaald, wel kun je altijd iets in de pot doen.

We zijn 1 x in de 2 maanden open van 14.00 – 17.00 uur. De openingstijden worden aangekondigd in Het Kompas en Merwestreek en natuurlijk op de website. Zo staat de deur op 8 september weer open.

Er zijn vrijwilligers voor reparatie van kleding, elektrische apparaten, fietsen, houten voorwerpen/meubels, anderen zorgen voor de catering en P.R. Heb je ook zin vrijwilliger te worden van deze club, dan is het niet nodig dat je lid bent van de Christengemeente. Iedereen is welkom.

Wat is uw taak hier?

Ik ben vrijwilliger met 5 anderen bij het onderdeel elektrische apparaten. Ongeveer de helft van de spullen krijgen we weer aan de praat.

Jong en oud komen hier binnen met uiteenlopende artikelen. Soms werkt een schakelaar niet omdat er een draadje los zit of een apparaat werkt wel, maar het gloeilampje blijkt kapot. Bepaalde dingen worden op een creatieve manier gemaakt, als het maar werkt én het veilig is. Computerproblemen worden door ons niet opgelost.

Zijn er speciale onderdelen nodig, dan worden deze door de bezoekers gekocht en samen geïnstalleerd.

Wat is er mooi aan dit werk?

Er kwam iemand met en buizenradio die het niet deed, met wat contactspray is hij weer aan de praat geraakt. Dat er kinderen komen vind ik leuk én belangrijk. Het is goed al vroeg hen te inspireren wat kapot is te repareren en dat ze daar zelf ook een handje aan mee kunnen helpen. Er zijn vaste klanten, van sommige mensen weet ik niet of ze voor het repareren komen of voor het contact. Mooi toch!

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Niet echt moeilijk, al vind ik het wel jammer als het niet lukt iets te repareren. Het advies geven aan mensen dat ze met een gerust hart iets weg kunnen doen, is soms bevrijdend voor hen.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligers werk?

Het idee werd in onze Gemeente geopperd en dat sprak me gelijk aan. Herman en Marianne van de Werken en Bert van Werkhoven zijn de leiders hierin.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

De samenwerking is prima.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Ik beleef er veel plezier aan en zou het dus niet willen missen.

Heeft u hobby's

Ja, ik maak muziek op o.a. Ierse fluiten en saxofoon. Zingen doe ik eveneens graag en ik zit in een band van onze Gemeente. Bovendien heeft programmeren e.d. mijn interesse.

Heeft u of doet u betaald werk en wat bent u van professie

Ik werk vanaf 1992 bij Rijkswaterstaat, daar werk ik nog. Eerst in Rotterdam maar nu grotendeels in Delft als IT- Architect, al doe ik Rotterdam en Den Haag ook wel aan.

advertentie
advertentie