Zwaarbevochten zege voor HKC op Merwede

7 oktober 2018 om 11:16 Sport/sport Deel je nieuws

De wedstrijden tussen HKC en Merwede kenmerken zich de laatste jaren door veel spanning en sportieve strijd en de wedstrijd van afgelopen zaterdag vormde daar geen uitzondering op. In de eerste helft dicteerde HKC de strijd, maar na de reguliere onderbreking lag het initiatief aanvankelijk nadrukkelijk bij de thuisploeg. In het laatste part van de wedstrijd richtte HKC zich weer op, om uiteindelijk met een verdiende maar zwaarbevochten 16-18 zege te finishen.

Op de streekderby was veel publiek afgekomen, dat zag dat HKC via twee rake schoten van Annelies Kop in de eerste minuten sterk begon. HKC hield een overwicht, maar was aanvallend te onzorgvuldig om direct door te stoten. Via 1-3 kwam Merwede weer op gelijke hoogte, maar snel had HKC de marge van 2 doelpunten weer hersteld. Dat bleef ook het beeld van de eerste helft. HKC bleef de bovenliggende partij, maar kon Merwede niet op grotere afstand zetten. Domper voor HKC was het al snel uitvallen van Rianne Swets, die werd vervangen door de op de bank begonnen Esther de Groot. Net voor rust bereikte HKC voor het eerst een marge van 3 punten (5-8), maar de Merwedianen bepaalden de ruststand op 6-8.

Na rust waren het de Sliedrechtenaren die sterk begonnen, terwijl HKC moest zoeken naar de juiste combinaties. Via wissels en time-outs probeerden de coaches Spek en Nieuwenhuizen de ploeg weer in het goede spoor te krijgen, maar dat had aanvankelijk geen succes. Het was alleen maar Merwede wat de klok sloeg en de 6-8 ruststand werd omgebogen naar een 11-8 stand. Het Sliedrechtse deel van het publiek begon te geloven dat er een verrassing inzat. Vanaf dat moment herpakte de Novafront-Klop Watersport ploeg zich echter en werd de achterstand ingelopen: 12-12. Bij HKC werden in de beslissende fase de functies beter ingevuld en vanuit vastere patronen kwam het initiatief weer bij HKC te liggen. Tot de ultieme slotfase bleef het spannend en het publiek was hierbij de grote winnaar. Pas bij 16-16 besliste HKC de wedstrijd in haar voordeel. Corné Troost benutte een door Eliza Roest verdiende strafworp en in de laatste minuut besliste Troost van afstand de wedstrijd definitief: 16-18. Wederom een zwaarbevochten zege op Merwede, dat zich andermaal een taaie tegenstander toonde.

A.s. zaterdag weer een streekderby voor HKC met het Gorinchemse GKV, dat afgelopen zaterdag de eerste punten pakte in het staartduel met Vriendenschaar. Weer een interessante krachtmeting, die om 15.30 uur op sportpark Molenvliet begint.