Belangrijke overwinning voor Vriendenschaar

14 oktober 2018 om 20:57 Sport/sport

CULEMBORG Er was zaterdag voor Vriendenschaar maar één opdracht en dat was winnen van mede degradatiekandidaat Valto, dat 1 punt meer had als de groenhemden. En dat werd door de CABholland formatie op een prima manier gedaan. Trainer Jorrit Ekelmans had zijn ploeg weer goed voorbereid en zag dat zijn tactisch concept goed werd uitgevoerd met een belangrijke rol voor het dames-viertal. In de 1e helft lukte het nog niet om de genomen voorsprong van 6-3 uit te bouwen, maar in een uitstekende 2e helft werden de gasten uit De Lier weer op een ruime achterstand gezet, die niet meer werd goedgemaakt.

Bij Vriendenschaar maakte de 18 jarige Britt Klein een verdienstelijk debuut in de basis als vervangster van de zieke Carolien Blokland , waardoor de vakopstellingen wat waren gewijzigd.

De start was voor Valto dat binnen 2 minuten een 0 -2 voorsprong nam. Vriendenschaar reageerde uitstekend en boog de achterstand binnen 5 minuten om naar een voorsprong, die door Milou van Dijk in de 8e minuut werd vergroot naar 4-2. Hoewel Valto direct weer tegenscoorde kwam de thuisploeg door rake schoten van de schutters Christian Brouwer en Julian Voorwinde halverwege de 1e helft op 6-3 en leek Vriendenschaar de wedstrijd naar zich toe te trekken. Slordig omgaan met de vele kansen gaf Valto echter de kans om zich terug te knokken in de wedstrijd en nam het zelfs door 4 doelpunten op rij een 6-7 voorsprong. In de laatste 10 minuten van de 1e helft werd er om en om gescoord, waarbij aanvoerder Bert Verspuij in de laatste seconden met een raak schot voor een ruststand van 9-9 zorgde.

Ook de 2e helft begon met een doelpunt van Valto, maar daarna was het Vriendenschaar dat scherp verdedigend weinig weggaf en met fraaie aanvalscombinaties de wedstrijd ging domineren. Dankzij uitstekend rebounden kon er veel worden geschoten, en werd er door 7 doelpunten op rij na een kwartier een beslissende 16-10 voorsprong genomen. Valto had geen antwoord meer en moest toezien dat Arjanne Verhoef en de speelminuten krijgende Daan Brouwer raak schoten waarna Bert Verspuij onder de korf een foutje van zijn tegenstander goed afstrafte en daarmee de voorsprong vergrootte naar 19-11.

In de slotfase kwam Valto nog wel tot scoren , maar ook Vriendenschaar deed dat, waardoor een terechte overwinning werd behaald. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd viel in de laatste seconde van de wedstrijd toen Jorrit Muilwijk uit de hoek van het aanvalsvak vanaf circa 20 meter raak schoot en van het publiek een staande ovatie kreeg. Eindstand werd daardoor 21-14.

Door deze overwinning doet Vriendenschaar de laatste plaats over aan tegenstander Valto en aan het van HKC verliezende GKV, die nu beide met 2 punten onderaan staan.

Komende zaterdag zal Vriendenschaar voor een verrassing moeten zorgen als het in Middelburg om 15.30 uur speelt tegen het ongenaakbare Swift, dat ongeslagen de ranglijst aanvoert.

De doelpunten werden gescoord door: Julian Voorwinde 6 x , Christian Brouwer 5 x , Bert Verspuij en Jorrit Muilwijk ieder 3 x , Milou van Dijk , Arjanne Verhoef en Daar Brouwer ieder 1 x.