World Servants vrijwilliger Petra Quarré
World Servants vrijwilliger Petra Quarré Aart Vermeij

'We hebben er schijt aan'

24 oktober 2018 om 08:10 lokaal

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam en Giessenburg wordt er veel werk door hen verricht. Aart Vermeij spreekt om de week met één van deze mensen. Deze week Petra Quarré.

door Aart Vermeij

Hoe is uw naam, wanneer en waar bent u geboren?

Mijn naam is Petra Quarré, geboren in Bolsward op 11 oktober 1970, maar inmiddels daar al bijna 25 jaar weg.

Waar doet u vrijwilligerswerk?

In de PKN Giessenburg hebben we een werkvakantie project opgestart en daar help ik aan mee.

Wanneer zijn jullie daarmee gestart?

Mijn zoon die een keer op werkvakantie naar Roemenië is geweest, vond dit zo gaaf dat hij zoiets nog eens wilde doen. Op dát moment - in 2016 - kwam het vanwege examens e.d. niet zo uit. Later is dit met de diaconie van onze kerk besproken. Een hele aanloop, maar nu hopen we in de zomer van 2019 met 35 jongelui en leiding op pad te gaan naar Zambia.

Wat houdt dit project in?

We gaan in Zambia in een klein dorpje, samen met de dorpsbewoners lerarenwoningen bouwen. De school met zo'n 490 kinderen wil graag het onderwijs verbeteren. Door de bouw van klaslokalen gaf dit reeds een impuls geclassificeerde docenten naar hun dorp te trekken, maar ook huisvesting is daar een prikkel toe.

Dit is een project van World Servants, een vrijwilligersorganisatie die ontwikkelingslanden ondersteuning biedt. Straks werken we dus samen met de mensen uit Zambia; de mensen uit onze groep komen uit Giessenburg, Gorinchem, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam én uit verschillende kerken.

Om in Zambia aan het werk te kunnen gaan, hebben we geld nodig, wat we via allerlei acties hopen te genereren. Van 31 oktober tot 3 november wordt er in Giessenburg huis aan huis toiletpapier verkocht. Terwijl er op zondag 4 november tijdens de morgendienst in ,,de bron" Hardinxveld aandacht aan dit project zal worden geschonken en zullen de jongeren hieraan hun medewerking verlenen.

Wat is uw taak hier?

Als leiders hebben we verschillende taken: een hoofd-, een algemeen- en een bouwleider, maar ook iemand die aan cultuur, het medisch aspect, het kinderwerk en toerusting leiding geeft. En dit laatste is mijn taak. Hierin vallen zowel pastorale als diaconale begeleiding van de jongeren. Er kan immers op zo'n werkvakantie heel wat op hen afkomen. Tevens kunnen jongeren of hun ouders die bepaalde vragen hebben, bij mij terecht.

Wat is er mooi aan dit werk?

Mij is wel eens gevraagd in het kort te zeggen wat World Servants voor mij betekent, ,,die twee letters W en S" zei ik toen, ,,houden voor mij Wij en Samen in"

Dat is wat ik de jeugd wil meegeven als een rode draad door hun leven: samen dienstbaar zijn, het geloof handen en voeten geven.

Wat ik ook zo mooi vond: tijdens een verkoopactie van gedroogde koemest, moesten we via een trechter de mest in een zak gieten. Sommigen hielden met hun vingertoppen de zakken beet omdat ze dit super vies vonden; hierdoor viel er weleens een zak naar beneden, waardoor de inhoud op en in hun schoenen viel. Maar na verloop van tijd zag je ze veranderen en leek het erop dat ze dachten – om maar bij de koemest te blijven – ,,we hebben er schijt aan, we moeten dit karweitje gewoon klaren". Schitterend, want ook in Zambia zal het niet allemaal even schoon en mooi zijn wat we daar hebben te doen.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

In deze tijd zijn er voor de jeugd een scala aan keuzemogelijkheden, om dan de voorkeur te geven aan zo'n project vraagt heel veel van ze. Je bent er van te voren een heel jaar mee bezig. In plaats van iets leuks te doen, moet je nu toiletpapier of koemest verkopen. Niet zo sexy! Later zullen ze zeker blij zijn met hun keuze! Ook het mobiliseren van alle mensen voor een bepaald tijdstip is een ware uitdaging.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligers werk?

Zelf ben ik een aantal keren op werkvakantie geweest, dat vond ik zo verrijkend dat ik mijn enthousiasme min of meer aan mijn zoon heb doorgegeven. En toen hij zei het gaaf te vinden zoiets nog eens te doen, ben ik er gelijk ingesprongen.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

Toen we startten zei één van de mensen: ,,waar moet ik rekening mee houden als ik met jou op pad ga?". Dit klinkt misschien een beetje curieus, maar door open naar elkaar te zijn, kan het team juist hechter worden; wij vormen nu een stabiel team.

Heeft u nog hobby's en doet u nog meer vrijwilligerswerk?

Ik vind het heerlijk in de tuin te werken, eveneens vallen lezen, haken en koken onder mijn favoriete hobby's. In de kerk doe ik Vorming- en Toerustingswerk als vrijwilliger.

Heeft u betaald werk en wat bent u van professie?

Ik sta voor de klas van de 0/1 instroomgroep van basisschool Rehoboth in Groot Ammers.

advertentie
advertentie