Gastdirigenten nemen het stokje over

29 oktober 2018 om 11:37 lokaal

GORINCHEM Op vrijdagavond 9 november geeft het symfonieorkest Merwe Sinfonietta een concert in de Rehobothkerk. De avond zal gebaseerd worden op het bekende tv-programma Maestro. Tijdens het concert staat niet alleen de vaste dirigent Michiel van Vliet voor het orkest, maar zal ook een vijftal gastdirigenten het stokje van hem overnemen.

,,Bij Merwe Sinfonietta proberen we elk concert een ander thema te geven. Zo maken we het interessant voor alle mensen om te komen luisteren, en hopen we ons enthousiasme over te kunnen brengen op nieuwe bezoekers'', aldus Merel Schram, voorzitter van Merwe Sinfonietta. Dirigent Michiel van Vliet heeft de Maestro-avond bij een ander orkest elders in Nederland georganiseerd, met groot succes. ,,Het leek ons leuk om dit ook in Gorinchem te doen'', vertelt Merel.

De deelnemende maestro's zijn Sieneke Daniëls, docent op het Gymnasium Camphusianum, Wim Langens, directeur op het Fortes Lyceum, entertainer Tommy Netten, Kees van Willigen van Democraten Gorinchem en wethouder Dick van Zanten. ,,We wilden mensen met verschillende achtergronden uitnodigen om gastdirigent te zijn. Mensen uit de politiek, het bedrijfsleven en het onderwijs'', vertelt Merel Schram.

Allemaal hebben ze een muziekstuk uitgekozen dat ze deze avond zullen dirigeren. Om niet helemaal in het diepe gegooid te worden, hebben de gastdirigenten op 29 september een masterclass gekregen van Michiel van Vliet. Verder zullen ze nog enkele avonden oefenen met het orkest.

Deelnemer Kees van Willigen van Democraten Gorinchem is enthousiast over de wedstrijd. ,,Dit was echt iets wat op mijn bucket-list stond. Het geeft een heel bijzonder gevoel wanneer het hele orkest reageert op mijn handbewegingen.'' Wim Langens, directeur op het Fortes Lyceum, vindt het heel interessant om mee te doen. ,,Ik hou van muziek en vind het fascinerend om op zo'n manier leiding te geven aan een orkest. Het is fijn dat de orkestleden heel sympathiek zijn.''

Het opleidingsconcert van Merwe Sinfonietta opent de avond. Daarna zal de avond bestaan uit een mix van eigen stukken gedirigeerd door Michiel van Vliet, afgewisseld met de maestro's die hun stukken dirigeren. Aan het einde van de avond zal door het publiek en het orkest een winnaar worden gekozen. ,,Het is natuurlijk een eeuwige eer om de maestro van Gorinchem te zijn'', aldus Merel.

Waar moeten de dirigenten volgens Merel op letten? ,,Het orkest moet sowieso tegelijk starten en eindigen. Verder moet de dirigent goed de maat aangeven en karakter aanbrengen in zijn of haar muziekstuk.'' Merel heeft er zin in en hoopt dat er veel Gorcumers op de avond af zullen komen. ,,Er gaat niets boven het genieten van luisteren naar muziek, en het maken ervan.''

Het concert vindt vrijdag 9 november plaats in de Rehobothkerk in Gorinchem en begint om 20:00 uur. Kaartjes reserveren kan door te mailen naar info@merwesinfonietta.nl

advertentie
advertentie