De schilderijen van Jan van Wingerden worden met nauwkeurige precisie opgezet.
De schilderijen van Jan van Wingerden worden met nauwkeurige precisie opgezet. Jan dzn van Wingerden

'Het is altijd één groot feest'

1 november 2018 om 11:12 lokaal

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Vandaag nemen we een kijkje in het atelier van Jan van Wingerden.

door Walter Leendertse 

Sinds twee jaar is hij weer terug in zijn geboortedorp Hardinxveld. Samen met zijn vrouw beheert hij sinds mei 2016 De Maashof. Op weg naar de beheerderswoning komen we in de gang al een aantal werken van van Wingerden tegen. ,,Ik heb hier inderdaad een mooie expositieruimte", glimlacht hij.

In atelierruimte is hij er wel iets op achteruitgegaan, echter het weerhoudt hem niet van het schilderen van vooral wildtaferelen. Dat schilderen is iets wat van Wingerden al deed ,,sinds hij in de luiers zat." Bijzonder is dat hij nooit echt een cursus of opleiding heeft gevolgd en zichzelf dus alles heeft aangeleerd. Daarnaast kwam Van Wingerden bij toeval in aanraking met Rien Poortvliet: ,,Ik wilde vroeger eigenlijk jachtopzichter worden en las daarom veel in de boeken van Rien Poortvliet. Ik schreef hem een keer of hij mij in contact kon brengen met mensen in het jachtwereldje en van het één kwam het ander." Poortvliet -van wie bekend is dat hij eigenlijk nooit les gaf- stuurde van Wingerden hier en daar bij, stimuleerde hem om geen dingen te gaan kopiëren, maar vooral zijn eigen werk en werkelijkheid te creëren. De invloed van Poortvliet is duidelijk zichtbaar in de werken van Van Wingerden. Echter, waar Poortvliet vaak wat ruiger en met een grovere kwaststreek werkte, blinkt het werk van Van Wingerden uit in nauwgezette precisie. ,,Ik ben van mezelf erg gestructureerd, dus dat is terug te zien in mijn werk." Het wilde zwijn waar hij op het moment mee bezig is, wordt nauwkeurig per haartje stuk voor stuk opgezet.

Wanneer Van Wingerden over de Nederlandse wildlifescene praat, beginnen zijn ogen te glimmen: ,,Ik word gemakkelijk één met de natuur, het maakt me echt niet uit of het regent, sneeuwt of de zon schijnt: het is altijd één groot feest. Wild leeft!" Hoewel hij veel leest en bekijkt over het wildleven zijn geen van zijn schilderijen nagemaakt van foto's of afbeeldingen, maar zijn eigen interpretatie van de werkelijkheid ,,Dan kun je mijns inziens alleen bereiken doordat je er veel op uit gaat en de natuur voelt en proeft om je heen. Dat je wéét hoe de houdingen van bepaalde dieren zijn en dat je wéét hoe ze zich bewegen."

In de toekomst zou Van Wingerden graag nog eens een mooi stilleven schilderen. ,,Ik keek vroeger altijd een beetje neer op stillevens en vond eigenlijk dat dat iets was voor als je het moeilijk vond om landschappen of dieren te schilderen", vertelt hij. ,,Maar sinds ik ooit aan een serie van drie stillevens met een gevonden bijbeltje ben begonnen, ben ik daar op terug gekomen. Het is écht een kunst om de juiste belichting en compositie te ontdekken.'' Wat daar enigszins mee samenhangt is de droom om ooit nog iets schilderen in de stijl van Rembrandt, meester in het gebruik van licht en schaduw.

Een deel van het werk van Jan van Wingerden is inmiddels gebundeld in twee boeken. Meer informatie over deze boeken en het overige werk van Jan van Wingerden is te vinden op www.janvanwingerden.nl

advertentie
advertentie