Thomaskirche Leipzich
Thomaskirche Leipzich Josée Claassen

Lezing VU: Het land van Luther, Bach en Bauhaus door mevr. Josée Claassen

6 november 2018 om 20:41 lokaal Deel je nieuws

Op donderdag 15 november 2018 organiseert de Volksuniversiteit Hardinxveld-Giessendam haar tweede lezing van dit cursusjaar.
 
De lezing, aanvang 20.00 uur, zal worden gegeven in
museum `De Koperen Knop` Binnendams 6 3373AD
Hardinxveld-Giessendam, 0184-611366.
Leden hebben gratis toegang.
Introducés betalen 5 euro.
 
Spreekster is Mevr. Josée Claassen
 
Titel van de lezing:
 
Het land van Luther, Bach en Bauhaus.
Een lezing met muziek over kunst, cultuur en historie van Oost-Duitsland. 

 
Het oosten van Duitsland is niet alleen het thuisland van Luther, maar ook van Bach en het wereldberoemde Bauhaus. Het is de bakermat van de Europese cultuur na de klassieke oudheid. Vele, vele kunstenaars zoals Goethe, Schumann, Cranach, Wagner, Mendelssohn en Kandinsky woonden en werkten er. 
In Thüringen en Saksen, deelstaten van het oostelijk deel van Duitsland, vonden bijzondere inventies plaats, zoals de Europese ontdekking van het procédé om porselein te maken in Meissen. Je kunt je er vergapen aan de enorme kunstcollecties van de vele vorsten die er regeerden in de even vele vorstendommetjes, waar onder die van August der Stärke in en om Dresden. 
 
U hoort tijdens de lezing niet alleen een en ander over en van Bach, u ziet ook een bijzonder ballet en hoort een mysterieus koor. U komt te weten welke beroemdheid schuil ging achter Junker Jörg, u ziet een fascinerende stad van ijzer, een wondermooi tuinen-rijk, prachtige Jugendstil en u loopt als het ware met Goethe mee door zijn huis in Weimar.  
 
In dit deel van Duitsland is zeer veel te zien dat tot het Unesco Werelderfgoed behoort, maar het is ook het land met vele zichtbare herinneringen aan de twee grote trauma’s van de twintigste eeuw, de tweede wereldoorlog met de holocaust en het communistisch systeem. Duitsland geeft op een zeer respectvolle manier in de openbare ruimte vorm aan dit traumatische verleden. Ook daarvan ziet u sprekende voorbeelden. 
Kortom, een bijzonder rijk gevarieerde lezing, met veel afbeeldingen van prachtig cultuurhistorisch erfgoed èn bijpassende muziek, over een bijzonder rijk gevarieerd gebied. 
 
Als extraatje bij deze lezing krijgt u na afloop van de lezing een (digitale) reisbeschrijving, zodat u desgewenst zelf dit deel van Duitsland, waar zoveel te zien en te beleven is, kunt verkennen.  
 
Drs. Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het geven van lezingen waarin beeldende kunst en cultuurhistorie gecombineerd wordt met muziek. Tijdens haar lezingen ziet u zodoende niet alleen prachtige afbeeldingen, maar u hoort ook muziek. Dat laatste geeft een extra dimensie aan de lezingen die erg
gewaardeerd wordt door haar publiek. 

advertentie
advertentie