Arbeidsmarkt in teken van mismatch en krapte

16 november 2018 om 07:44 lokaal

GORINCHEM Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio's Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond blijft dalen. Omdat het aantal vacatures gestaag doorgroeit, lopen de personeelstekorten op. Door niet passende kwalificaties, werkervaring en/of de afstand tot de arbeidsmarkt van werkzoekenden, zijn vacatures moeilijk vervulbaar. Die mismatch tussen vraag en aanbod plaatst arbeidsmarktpartijen voor grote uitdagingen.

Eind oktober 2018 verstrekte UWV in Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond 28.092 WW-uitkeringen: een daling van 1,5% ten opzichte van een maand eerder. Deze daling is kleiner dan het landelijk gemiddelde van 1,7%. Het WW percentage van het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking- is in Drechtsteden (2,7%) en Gorinchem (2,2%) ook lager dan het Nederlands gemiddelde (3,0%). Het WW-percentage van Rijnmond (3,2%) ligt wèl bijna op het niveau van het landelijk gemiddelde. De dalingen komen vooral door de afname van werkzoekenden in de techniek of bedrijfseconomische beroepen. De procentuele afname is echter het grootst bij de pedagogische beroepen.

Er is een groot gebrek aan accountants, procesoperators, werkvoorbereiders en calculators, timmerlieden, monteurs en installateurs, medewerkers klantenservice en docenten, blijkt uit Regio in Beeld 2018, de jaarlijkse UWV-arbeidsmarktanalyse. Dit rapport maakt inzichtelijk welke vacatures moeilijk vervulbaar zijn voor werkgevers. Medio 2018 waren er gemiddeld 23.400 vacatures in de arbeidsmarktregio's Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond. Tegelijkertijd zijn er nog 28.092 mensen met een uitkering die aangewezen zijn op werk. Om een match tot stand te brengen kan een aanvullende training of scholing uitkomst bieden.

Wat blijkt is dat vooral de samenstelling van de UWV geregistreerde werkzoekenden met een bijstandsuitkering zonder dienstverband afwijkt. Bovendien is het aantal mensen zonder dienstverband met een bijstandsuitkering ruim drie keer zo groot als het aantal met een WW-uitkering. Ook hebben zij vaak een aanzienlijke afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeenten stimuleren de maatschappelijke participatie van bijstandsgerechtigden, en ook van statushouders en andere kwetsbare groepen, door bijvoorbeeld een stapsgewijze toeleiding naar werk. Daarnaast zijn er inspanningen die gericht zijn op het bevorderen van de werkgelegenheid aan de basis van de arbeidsmarkt.



UITDAGINGEN De krapte en mismatch zoals Regio in Beeld 2018 weergeeft, leiden tot een aantal uitdagingen voor de arbeidsmarktpartijen: Meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan het werk; Overbruggen van de kloof tussen vraag en aanbod en een leven lang ontwikkelen; Samenwerken om tekorten te verminderen en grens overstijgende oplossingen; Bevorderen van een sterke regionale economie en een inclusieve arbeidsmarkt.

Werkgevers, sociale partners en sectororganisaties, gemeenten, UWV en onderwijs zullen de handen ineen moeten slaan om de genoemde uitdagingen aan te gaan.

advertentie
advertentie