Vrijwilliger Bas Bor
Vrijwilliger Bas Bor Aart Vermeij

'Mooi en moeilijk liggen heel dicht bij elkaar'

19 november 2018 om 08:51 lokaal

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk door hen verricht. Aart Vermeij spreekt om de week met één van deze mensen. Deze week Bas Bor.

door Aart Vermeij

Hoe is uw naam, wanneer en waar bent u geboren?

Mijn naam is Bas Bor en ben geboren op 13-9-1950 in Leerdam. Sinds 1966 woon ik in Hardinxveld-Giessendam.

Bij welke club doet u vrijwilligerswerk?

Senioren Vereniging Hardinxveld-Giessendam, gevestigd in "De Blaar" Prins Hendrikstraat 26A in Hardinxveld.

Wanneer is deze opgericht?

We zijn uit de Anbo afkomstig, maar toen er geen vertrouwen meer was in deze organisatie hebben we op 16-09-2016 deze vereniging opgericht. We opereren zelfstandig.

Wat wordt er door uw club gedaan?

Wij willen graag een bijdragen leveren aan het welbevinden van ouderen in onze samenleving en bieden onze leden dan ook een breed scala van diensten aan. Activiteiten zoals bingo, fietstochten, biljartcompetitie en jeu de boules op de eigen banen. Er zijn mensen die alle 5 dagen dat we open zijn komen.

Iedere 2e en 4e dinsdag van de maand oefent het seniorenkoor onder bezielende leiding van Paul van den Heuvel, op 19-02-2019 hebben we een uitvoering in Tiendwaert. Maar hier blijft het niet bij, wij zorgen dat de mensen de computer kunnen gebruiken om te lezen wat er o.a. op onze website staat. Lukt het de mensen niet, dan helpen we ze thuis. Een ander aspect is het invullen van de belastingaangifte of andere formulieren. Dit is gratis, dus dan heb je je contributie er al uit! Deze bedraagt € 30 per jaar en als de partner er ook op zit of komt, is het samen € 45, daar is de koffie al bij inbegrepen. Bovendien kunnen de leden na 2 maanden 8% korting krijgen op hun zorgverzekering bij VGZ.

Ons bestuur bestaat uit 5 personen ieder met eigen capaciteiten. Ons ledenbestand van 160 zou nog wel wat uitgebreid kunnen worden, dus ik zou zeggen - als er mensen zijn die dit wel wat lijkt - bel mij: tel: 0184-616236. Iedereen die ons wil doneren vanaf €10 is natuurlijk van harte welkom, want dat stelt ons in staat blijvend hulp te bieden.

Wat is uw taak hier?

Ik ben voorzitter van de vereniging. Ik onderhoud contacten met Servanda, Gemeentehuis en verschillende andere instanties. Recent met Servanda nog over eenzaamheid gesproken. Ik probeer nieuwe dingen op poten te zetten. Eigenlijk doe ik als voorzitter teveel, dat geldt ook voor de andere bestuursleden.

Hoelang doet u dit al?

Vanaf 15-09-2015, eerst bij Ambo en daarna bij deze vereniging.

Wat is er mooi aan dit werk?

De vereniging voelt als familie. Heerlijk om mensen aan het lachen te maken, weer een beetje vreugde te verschaffen en hen nabij te zijn. Eén van de leden had een flink bedrag handmatig overgemaakt van haar rekening naar haar Spaarrekening, deze kwam echter op een verkeerde rekening terecht. De Bank vertelde niet te kunnen helpen, dan is het mooi dat je voor zo iemand in de bres kunt springen. Degenen die onterecht het geld had ontvangen en gebruikt, heeft het toch - nadat ik contact met hem had - het in stukjes terugbetaald. Ook zijn er mensen die na overlijden van hun partner het moeilijk vinden de stap naar De Blaar weer te nemen. Dan ga ik op bezoek bij hen en probeer ze weer langzaamaan te activeren die stap te nemen.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Nadat één van de leden ziek was geweest, lukte het administreren niet meer zo, maar vond het moeilijk te stoppen. Dan ga je met zo iemand in gesprek. "Probeer het te accepteren, dan kun je nog genieten!" moedigde ik hem aan. Ook als mensen overlijden heeft de familie soms de wens dat het koor een lied zingt tijdens de uitvaartdienst of vragen mij te spreken tijdens zo'n herdenking, dan liggen moeilijk en mooi dicht bij elkaar.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligers werk?

Ik heb gewerkt als accountant, vaak een harde wereld. Ik besloot na mijn pensionering tijd te zullen nemen andere te helpen. Op zoek ernaar kwam ik bij Ambo terecht en hieruit voorkomend bij deze vereniging.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

In het bestuur denken we natuurlijk niet allemaal het zelfde, maar komen er altijd uit. Dat geldt evenzeer voor de organisaties met wie we samenwerken.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Zolang ik het nog leuk vind en ze me nog willen hebben. Ik ben weer voor 5 jaar herkozen.

Heeft u nog hobby's en doet u nog meer vrijwilligerswerk?

Ik hou van veel lezen op mijn e-reader, van vissen en het maken van moeilijke sudoku's en niet vergeten: bezig te zijn met mijn kleinkinderen.

Van Stichting Sportvoorzieningen in Boven Hardinxveld ben ik penningmeester.

Heeft u betaald werk gedaan en wat bent u van professie?

Ik heb 43 jaar gewerkt als accountant in loondienst.

advertentie
advertentie