Anna de Ruijter verkoopt in haar conceptstore
Anna de Ruijter verkoopt in haar conceptstore "Tante Neeltje" producten van twintig verschillende lokale ondernemers. Walter Leendertse

Winkel voor èn van de buurt

22 november 2018 om 11:40 lokaal

H'VELD - G'DAM Boven-Hardinxveld is sinds 1 november een mooie cadeauwinkel rijker. Initiatiefnemer Anna de Ruijter, bekend van Anna's broodje wilde graag een gezellige buurtwinkel voor én van Hardinxvelders.

door Walter Leendertse

,,Het pand op de Buurt 61 stond al een tijdje leeg", vertelt Anna. ,,En na overleg met de eigenaren kreeg ik toestemming om mijn ideeën uit te voeren." Ze had ooit het idee van een conceptstore opgedaan en wilde dat ook graag hier realiseren. In een concept- of pop-upstore kun je als lokale hobbyist of ondernemer ruimte huren om je spullen aan de man te brengen. Via Facebook werd een bericht rondgestuurd of er animo was voor het huren van één of meerdere kastplanken in het oude cadeauwinkeltje aan de Buurt. Dat er genoeg animo voor was, bleek wel uit de vele reacties die ze kreeg: ,,Het ging, zoals meestal in Hardinxveld, van mond op mond en het liep storm, zo erg zelfs dat ik al ondernemers heb moeten teleurstellen."

Langzaamaan werden de planken gevuld met een gevarieerd aanbod aan cadeauartikelen van twintig ondernemers en werd er ook een naam bedacht: Tante Neeltje. ,,Het is een naam die echt bij Hardinxveld past", legt Anna uit. ,,En het ligt ook gewoon lekker in de mond: 'Ik heb even iets bij Tante Neeltje gehaald'."

Dat de nostalgische winkelnaam prima bij de haar ideeën past, blijkt wel uit het feit dat er naast de gezellige koffietafel ook een grote grutterskast in de winkel staat, gevuld met snoeppotten, waar kinderen snoep per stuk kunnen kopen. ,,Ik genoot er altijd van als mijn eigen kinderen met 50 cent naar de plaatselijke bakker gingen en zelf hun snoepzakje mochten vullen."

Naast de kast neemt ook de eerdergenoemde koffietafel een pontificale plaats in. Naast de commerciële functie van de winkel wilde Anna ook een plek creëren waar mensen samen kunnen komen om even een kopje koffie of thee te drinken of om elkaar te ontmoeten. ,,Zo'n ontmoetingsplek is er eigenlijk niet in Boven-Hardinxveld, terwijl er wel behoefte aan is." Dát die behoefte er is blijkt wel uit het feit dat er inmiddels gretig gebruik wordt gemaakt van de koffietafel.

Dat er veel verschillende ondernemers in één pand hun spullen presenteren heeft volgens Anna als groot voordeel dat het echt een snuffelwinkeltje is geworden waar het aanbod regelmatig wijzigt en wisselt. Daar het winkeltje een grote sociale functie heeft, zijn ook mensen die producten voor een goed doel verkopen van harte welkom.
Vele handen maken licht werk en zo dragen de verschillende ondernemers hun eigen steentje bij aan de winkel ,,Een van de ondernemers begon spontaan de ramen te zemen, een ander bood aan om de raamstickers te maken en weer een ander beheert de facebookpagina", aldus Anna ,,Ik kan erg genieten van deze spontane hulp en samenwerking. Zo wordt het écht een winkel van ons allemaal!"

Inmiddels wordt Tante Neeltje naast Anna ook gerund door Lysanne, Jolanda, Esther, Francisca en Trude, waardoor het winkeltje dagelijks open kan zijn. Op de facebookpagina www.facebook.nl/tanteneeltje zijn de openingstijden te vinden en stellen de meewerkende ondernemers zich voor. De winkel is gevestigd aan de Buurt 61.

Ook tijdens het Moonlightshopping op 30 november is Tante Neeltje open.

advertentie
advertentie