Een hamer op je hoofd...

21 november 2018 om 13:56 lokaal Deel je nieuws

Zweethandjes, nog ff iets afmaken, snel, en dan naar huis..

Herkenbaar? Je bent op het dak bezig. Zonnepanelen plaatsen of vloerdelen aan het leggen. Maar wanneer je met groot materiaal loopt te sjouwen, heb je geen zicht op wat er allemaal gebeurt. Per ongeluk laat je iets vallen… Die beugel, hamer, baksteen of doos met schroeven vliegt door de lucht en...

PBM-adviseur Stefan de Wit maakt zich hard voor veiligheid op de werkvloer. "Met weinig voorstellingsvermogen zie je wat er allemaal mis kan gaan." zegt hij. "Wat mij betreft te veel en vooral te luguber om allemaal op te sommen."

 

Even wat cijfers:
In 2015 werden 210 medewerkers geraakt door een vallend voorwerp en 500 medewerkers door een wegschietend voorwerp. Het was daarmee bijna de grootste oorzaak van de arbeidsongevallen op de bouwplaats.

52% van de geraakte slachtoffers moet naar de huisartsenpost en 47% zelfs naar de spoedeisende hulp. "Vallende voorwerpen veroorzaken dus al snel letsel. Best wel iets om even serieus over na te denken!"

 

Wat sjouwen we allemaal mee?
Stefan somt op: "Wist je dat een voorwerp dat van 14m hoog valt en bv op 6m hoogte ergens tegen aankomt, dan met 59km per uur nog 20m verder terechtkomt.

Als we op gereedschapsniveau kijken wat er aan gewicht meegenomen wordt de lucht in is dat tussen de 3 en 6kg aan PBM,s: kleding, schoenen, helm, oorkappen, maar ook gereedschapsriemen, portofoons, telefoons en 5kg aan gereedschap, hamers, sleutels, elektrisch gereedschap enz.

Dan heeft een lintje spannen om je steiger niet heel veel effect gehad…"

 

Tijd voor de oplossing.
Wat is er dan nodig aan preventie? Stefan: "Wanneer we van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’S) spreken, denk je meteen aan jezelf beschermen. Maar in dit geval gaat het over het beschermen van je collega’s.

Nu is er een ontwikkeling te zien die zich richt op het borgen van gereedschappen en bevestigingsmiddelen. Hier wordt in de markt steeds meer over nagedacht en oplossingen met flexibele koorden, klemmen of klittenband, maar ook magnetisme zijn manieren waarmee de zaken geborgd worden."

 

Denk eens na
Stefan stimuleert om eens na te denken over de risico's. "Er zijn vele praktische manieren om dit te voorkomen. Ideeën nodig? Laten we dan samen jou werkvloer verkennen om samen te kijken wat het beste bij jullie zou passen..

Stefan de Wit, PBM-adviseur bij Wijngaarden VeiligGoed

Denk eens na welke risico's je boven het hoofd hangen
Het valt niet mee als er iets valt!
advertentie
advertentie