Hans Houtman legt zich vooral toe op het zo authentiek mogelijk uitvoeren van klassieke muziek
Hans Houtman legt zich vooral toe op het zo authentiek mogelijk uitvoeren van klassieke muziek Walter Leendertse

Muziek voor de eeuwigheid

27 november 2018 om 09:04 lokaal

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Vandaag nemen we plaats op de orgelbank naast Hans Houtman.

Waar bij de meeste professionele muzikanten al op jonge leeftijd een muzikale basis wordt gelegd door middel van muzieklessen verliep dat bij Houtman iets anders: ,,Er waren niet de middelen om muziekles te volgen, echter mijn moeder draaide vaak de cantates van Bach en die intrigeerden mij."
Er ging een wereld voor hem open toen er in huize Houtman een harmonium van een oom kwam te staan. Vanaf zijn twaalfde volgde Houtman lessen waarin hij zijn "achterstand" ruimschoots inhaalde. ,,Toen ik aan mijn muziekdocent op de Oude Hoven vertelde dat ik misschien wel conservatorium wilde gaan doen, mocht ik bij hem voorspelen", vertelt Houtman. ,,Hij zei dat er genoeg bijgeschaafd moest worden, maar was wel positief." Na het conservatorium bleek Houtman naast het orgel en de piano ook erg geïnteresseerd in de vele facetten van de menselijke stem en rolde hij langzaam de korenwereld binnen. Inmiddels is hij dirigent en organist bij verschillende koren.

Houtman wilde zijn liefde voor klassieke muziek graag met meer mensen delen en besloot samen met een aantal muzikale vrienden een stichting op te richten die zich bezig zou gaan houden met het zo authentiek mogelijk uitvoeren van klassieke werken uit de periode tussen grofweg 1500 en 1800. Dit werd de stichting Musica Aeterna: muziek voor de eeuwigheid. ,,Deze naam kun je op twee manieren interpreteren", legt Houtman uit. ,,We voeren muziek uit die voor ons van eeuwigheidswaarde is, met andere woorden: de muziek heeft al die jaren zijn kracht nog niet verloren. Daarnaast geloof ik dat deze klassieke muziek, en in het bijzonder de muziek van Bach, ons een glimp van de eeuwigheid geeft."

Wanneer Houtman over Bach begint beginnen zijn ogen te glinsteren: ,,Het is niet te beschrijven hoe goed die composities in elkaar zitten en hoe tekst en muziek elkaar versterken. Deze man is echt Goddelijk geïnspireerd, dat kan niet anders." Dat Houtman zijn liefde voor Bach niet onder stoelen of banken steekt blijkt wel uit het feit dat hij recent in Voorburg, waar hij cantor-organist is, de muziek van Bach weer terug de kerk in bracht en een cantatedienst organiseerde.

Net als Bach streeft Houtman naar perfectie als het gaat om zijn koren. Soms legt hij daarbij de lat best hoog voor de zangers en zangeressen: ,,Pas geleden voerden we een stuk uit waarbij de sopranen een hoge C moesten zingen. Als dat dan lukt geeft dat wel echt een kick." Ook hier weer probeert Houtman de muziek zo authentiek mogelijk te benaderen: ,,Soms verdelen we het koor over de kerk of zingen we terwijl we rondom het publiek staan. Dit geeft een mooi stereo effect."
Voor Houtman staat er nog één project op het verlanglijstje: een concert met verschillende koorwerken die geïnspireerd zijn op de psalmen. ,,Voor de rest droom ik niet al te veel", glimlacht hij ,,Ik ben een gelukkig man met de mooiste baan ter wereld!" Kijk voor meer info op: www.hanshoutman.nl

advertentie
advertentie