Olieballenactie voor Moj Bliznji

10 december 2018 om 09:26 lokaal

H'VELD-G'DAM Ook dit jaar houdt het jeugdwerk van de Hervormde Gemeente Giessendam Neder Hardinxveld, 2SERV, weer de inmiddels bekende oliebollenactie in samenwerking met bakkerij Soeteman. De opbrengst is dit jaar bestemd voor de stichting Moj Bliznji waarin een aantal gemeenteleden actief zijn. De oliebollen worden op oudejaarsdag verkocht tussen 8.00 uur en 15.00 uur. De verkoop vindt plaats bij de Parel.

Moj Bliznji wat 'mijn naaste' betekent is als stichting actief in Bosnië. De stichting werkt voornamelijk in Preijdor een stad in het noord-westen van Bosnië met een werkeloosheidscijfer van rond de 70%. De stichting ondersteunt daar de Protestantse gemeente van pastor Danko Malesevic die daar heel veel goed werk verricht met zijn stichting Bread of Live. Hij helpt hier in de wijde omgeving iedereen die hulp nodig heeft, en de stichting Moj Bliznji ondersteunt hem daar zoveel mogelijk bij.

Zo heeft Moj Bliznji een aantal jaren geleden een stuk grond met een oude boerderij aangekocht, en daar een groot houten gebouw, geïmporteerd uit Nederland, neergezet. Dit functioneert als opvang voor alcohol en drugsverslaafden, met als naam Novi Pocetak, wat 'nieuw begin' betekent. Dit wordt momenteel bewoond door ongeveer 10 bewoners en er zijn goede resultaten geboekt. Het voorziet echt in een behoefte, want er zijn ontzettend veel verslaafden in Bosnië. Ook runt pastor Danko een gaarkeuken, waar elke dag warme maaltijden en brood uitgedeeld worden aan de armste uit de omgeving.

Daarnaast bouwt de stichting houten huisjes voor mensen die in een krotwoning leven, of proberen ze, als dat mogelijk is een woning op te knappen. Zo is Moj Bliznji nu bezig, met een nieuw huisje voor een weduwe die samenwoont met haar tienerdochter. Zij leven onder echt erbarmelijk slechte omstandigheden, en de stichting wil proberen om voor of in de zomer een nieuw huisje voor hen neer te zetten.

Verder loopt er nog een sponsorprogramma voor enkele gezinnen, die maandelijks financieel worden ondersteund. En er is natuurlijk de kledingdistributie. Elk jaar gaan er ongeveer 1000 bananendozen met kleding en schoenen naar Bosnië. Een gedeelte wordt verkocht in de kringloopwinkel van de kerk in Preijdor en voor de armen wordt er gratis kleding beschikbaar gesteld.

Los van de projecten in Preijdor heeft Moj Bliznji ook nog een project in Vitcovice. Dit is een klein bergdorp op ongeveer 200 kilometer van Preijdor in oostelijke richting. Hier heeft de stichting een lagere school weer mee opgebouwd en voorzien van schoolmateriaal, wat in Nederland afgedankt is, maar wat nog in prima staat verkeerd. Je moet dan denken aan schoolmeubels, computers, en zelfs digitale schoolborden, waar ze daar heel erg blij mee zijn. In het verleden, net na de Bosnische oorlog, is ook hier nog kleding en andere humanitaire hulp gebracht, maar dat is nu niet meer nodig.

Voor meer informatie zie ook de website: www.mojbliznji.nl

advertentie
advertentie