Hardinxveld kent laag schoolverzuim

12 december 2018 om 19:19 lokaal

H'VELD-G'DAM Scholen in Hardinxveld-Giessendam hebben weinig leerlingen die veelvuldig thuisblijven. Afgelopen schooljaar waren er 49 kinderen die regelmatig niet op kwamen dagen, terwijl ze wel leerplichtig zijn. Daarmee scoort Hardinxveld beter dan andere gemeenten in de omgeving.
Het gemiddelde in de regio Zuid-Holland Zuid van leerlingen die wel ingeschreven staan op een school, maar vaak verzuimen is 27,3 leerlingen op de 1000. Voor Hardinxveld is dat 15,7 per 1000 leerlingen, blijkt uit cijfers van de Dienst Gezondheid Jeugd. ,,Er is één gemeente die scoort iets beter, zegt wethouder Theo Boerman die trots is: ,,Zowel op onze ijverige leerlingen, maar ook op al onze scholen die dit mogelijk maken."
Ook ten opzichte van het schooljaar 2016/2017 doet de gemeente het beter. Toen waren er in Hardinxveld drie leerplichtige kinderen die helemaal niet ingeschreven stonden op een school. Dat is nu niet niet meer het geval. Ook waren er vorig leerjaar geen kinderen die vier weken of langer thuisbleven terwijl ze niet ziek waren, zogeheten thuiszitters.
,,We zitten nog niet op het niveau van het jaar 2015/2016, zegt Boerman. Toen waren de cijfers nog rooskleuriger. Dat komt volgens de wethouder doordat scholen strikter zijn gaan melden als er sprake is van verzuim. ,,Scholen hebben de plicht het te melden wanneer er verzuim is. Dat gedrag is in de loop der jaren fors verbeterd."
De meeste kinderen die hier regelmatig niet naar school gaan, zitten op het voortgezet onderwijs in Hardinxveld. Dat zijn 31 van de 49 spijbelaars. Volgens de wethouder zijn de oorzaken van verzuim per kind verschillend. De Dienst Gezondheid Jeugd probeert de leerlingen met onder meer bezoek aan huis weer naar school te krijgen.

advertentie
advertentie