'WAO-ers mee laten doen'

13 december 2018 om 07:21 lokaal

H'VELD-G'DAM De gemeente wil inwoners die geen betaald werk kunnen verrichten gaan onderbrengen bij bedrijven, verenigingen en het onderwijs. Op die manier wil het college ervoor zorgen dat mensen die vanwege hun arbeidsongeschiktheid normaal thuiszitten of naar een dagbesteding gaan weer in de maatschappij meedraaien.

De werkzaamheden moeten niet ten koste gaan van normale arbeidsplaatsen bij een bedrijf of organisatie, legt wethouder Trudy Baggerman uit. ,,Het zijn geen werkplekken. Dit is gecreëerd werk. De mensen die op de zogenoemde participatieplekken aan de slag kunnen, blijven ook hun uitkering houden.

,,Het gaat om mensen die niet in staat zijn door geboorte, trauma of andere omstandigheden een arbeidsplaats te vervullen, zegt Baggerman. Volgens haar is het vooral goed voor de eigenwaarde van deze mensen door ze het gevoel te geven dat ze weer meedoen in de samenleving. ,,Het is het beste medicijn als je gewoon s avond kunt zeggen: Ik ga morgen weer naar mijn werk. En zeker voor deze doelgroep. Via de participatieplekken hoopt Baggerman dat sommigen weer deels arbeidsgeschikt worden. Ze roept bedrijven en organisaties op zich bij de gemeente te melden als ze interesse hebben. Het gaat vooralsnog om een proef die volgend jaar begint.  
Inmiddels heeft één bedrijf zich gemeld en is de gemeente met een tweede in gesprek. Baggerman wil 20 tot 25 plekken vinden. Bedrijven worden vanuit de gemeente begeleid om deelnemers aan het werk te zetten. Maar Baggerman voegt eraan toe dat er ook personeel nodig is ,,die deze mensen in hun harten willen sluiten.

advertentie
advertentie