Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Sterke verhalen en bittere waarheid

26 december 2018 om 09:40 lokaal

H'VELD-G'DAM Veel verhalen over de Tweede Wereldoorlog gaan mee het graf in. Hardinxveldse filmmaker Gert Romijn is aan de slag gegaan om een zestal van deze verhalen vast te leggen. ,,De generatie 'overlevenden' ontvalt ons langzaam, maar de oorlogsverhalen moeten blijven leven.''


door Suzanne Heikoop

Het grootste gedeelte van de film gaat over de Joodse familie Meiboom, die een slagerij op De Buurt hadden. ,,Ik wist van de verhalen door het schrift van mijn vader. De oorlogsgebeurtenissen staan in korte zinnen, in een klassenboek van 1938-1940. Waarschijnlijk had hij in die tijd niet veel anders voor handen. De flarden waren voorzien van een datum en de beknopte gebeurtenis. ,,Op 22 april 1943 wordt de familie Meiboom genoemd. Ze vertrokken die dag definitief uit hun slagerij.

,,Op een gegeven moment kregen vader Barend, moeder Lea en zoon Daaf te horen dat ze weg moesten. Buurtbewoners boden aan om de gezinsleden apart van elkaar bij hen onder te laten duiken, maar vader en moeder wilden bij elkaar blijven. De een zegt dat ze vrijwillig zijn vertrokken, de andere meent dat ze met een overvalwagen zijn opgehaald. Zonder zoon Daaf, want die liet zich wel onderbrengen bij dorpsgenoten. Hij dook onder op de Sluisweg, vader en moeder gingen via Vught en Westerbork naar Sobibor. Dat was hun eindstation, ze zijn nooit meer teruggekomen. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd ook zoon Daaf later opgepakt. Ook hij kwam niet meer terug."

Voor de film is Gert in vijf jaar tijd bij een aantal oudere mensen op bezoek geweest. ,,Daar moet je zijn om de oude verhalen op te pikken. Zo ook het verhaal over het Rode Kruisschip Actinia, dat op 11 mei 1940 bij het Boven-Hardinxveldse pontje op een mijn liep. Zes opvarenden konden door het pontje worden gered. Er vielen in totaal elf doden, waaronder Hendrik Willem de Vries Danil. Zijn ouders zijn in Boven-Hardinxveld komen wonen om dicht bij het graf van hun zoon te zijn."

Naast deze verhalen zijn er ook gegevens over het bombardement en de staking op de scheepswerf boven water gekomen. Ook het neergestorte geallieerde vliegtuig en de naoorlogse moord op Gerrit van Vliet leven nog steeds. ,,Dit is het laatste wat ik aan oorlogsmateriaal naar boven kan krijgen.", zegt Romijn. ,,Sommige geïnterviewden leven inmiddels al niet meer, maar op een vrij simpele manier blijven hun verhalen nu gelukkig bestaan. De oorlogsgebeurtenissen in het dorp hebben me altijd enorm getrokken. Eerder maakte ik al een film over het bombardement op de Buldersteeg. Niet iedereen houdt van zware verhalen, maar voor de geschiedenis van het dorp zijn ze zeer waardevol. Natuurlijk komt er niet altijd een concreet beeld uit, de ene zegt zus en de ander zo, maar met elkaar komen we een heel eind."

De film met muziek van broer Ro Romijn, is voor 10 euro te koop in de winkel van Romijn, De Buurt 14. Meer informatie: familieromijn@xs4all.nl en 0184-630019.

advertentie
advertentie