Extra budget voor energietransitie

17 januari 2019 om 07:07 lokaal

H'VELD-G'DAM Om Hardinxveld van het gas af te helpen wil de gemeente de komende jaren ruim één tot anderhalf ton opzij leggen. In 2019 gaat het om een bedrag van 166.000 euro dat in de jaren daarna terugloopt tot 117.500 euro in 2023. Dat staat in de definitieve versie van de Lokale Energieagenda die het college heeft opgesteld.
De gemeente, met een totale begroting vorig jaar van zo'n 36 miljoen euro, had al jaarlijks 50.000 euro begroot voor de beoogde energietransitie. Daar wordt nu extra budget aan toegevoegd. Het grootste deel verdwijnt jaarlijks in een nieuwe reservepot voor duurzaamheid en de rest wordt gebruikt als werkbudget. Voor het energieneutraal maken van het gemeentelijk vastgoed wordt nog een apart bedrag vrijgemaakt.


De gemeente laat weten dat de financiële middelen vooral zijn bestemd ,,voor het op gang brengen van bewustwording en het doen van gedegen onderzoek alvorens wijken van het gasnet worden afgesloten". Het college wil op die manier ervoor waken dat geld wordt uitgegeven aan maatregelen die achteraf onnodig blijken.
Het is namelijk nog grotendeels onduidelijk wat het beste alternatief is voor gas. In de Lokale Energieagenda staan dan ook weinig concrete maatregelen. De gemeente neemt vooral een faciliterende rol op zich en moedigt ondernemers en inwoners aan om werk te maken van de duurzaamheidsopgave.
De ambitie is om in 2035 alle gebouwen van het gas te hebben afgesloten. En in 2050 moet Hardinxveld energieneutraal zijn. Dat betekent dat er evenveel energie (duurzaam) wordt opgewekt als dat er gebruikt wordt. De weg daarnaartoe verloopt in drie fases. Allereerst richt de gemeente zich op energiebesparende maatregelen, vervolgens op het loskoppelen van het aardgasnetwerk en als laatste op het opwekken van duurzame energie.
De gemeente heeft eind vorig jaar huizenbezitters aangeboden om mee te doen aan een groepsaankoop voor het isoleren van hun huis. Daarmee werd alvast vooruitgelopen op de Lokale Energieagenda, waarover de gemeenteraad volgende week donderdag een besluit neemt. Naast deze Energieagenda zal de raad op termijn ook andere duurzaamheidsopgaven formuleren.

advertentie
advertentie