Vriendenschaar geeft overwinning uit handen

20 januari 2019 om 16:34 Sport/sport

H'VELD-G'DAM Koploper Vriendenschaar heeft verzuimd om verder afstand te nemen van  concurrent Rust Roest. In een goed bezochte sporthal De Wielewaal nam het CABholland team vanaf de 1ste minuut de leiding, consolideerde de vroeg genomen ruime voorsprong bijna de gehele wedstrijd, maar zag runner-up Rust Roest in de slotfase nog langszij komen.

Door het 20-20 gelijke spel blijft Vriendenschaar met 2 punten voorsprong op de ploeg uit Eindhoven koploper.

Vriendenschaar begon voortvarend aan de wedstrijd, binnen 4 minuten had het door Daan Brouwer ( 2 x), Jorrit Muilwijk en Julian Voorwinde al een 4-0 voorsprong genomen. De Rust Roest-coach reageerde onmiddellijk en liet zijn ploeg door te gaan achterverdedigen het de Vriendenschaar-aanvallers moeilijker maken om tot scoren te komen. De groenhemden moesten daardoor hun aanvalsspel aanpassen, waar Rust Roest gebruik van maakte door terug in de wedstrijd te komen. Verder dan 7-6 liet de thuisploeg het echter niet komen. Arjanne Verhoef schoot na 10 minten  de 8-6 door de korf, waarna Vriendenschaar met goed aanvalsspel de voorsprong steeds weer vergrootte.

Met de 13-8 door Celine van Meeteren in de slotfase van de 1e helft leek de automatiseringsploeg de wedstrijd vroegtijdig te gaan beslissen, maar in de laatste minuut kwam Rust Roest door een ver schot en een strafworp nog terug naar 13-10.

De 2e helft gaf aanvankelijk hetzelfde beeld, Vriendenschaar was de betere ploeg, maar Rust Roest gaf zich niet gewonnen. Christa van Hunnik schoot weliswaar direct raak, en na de 14-12 was het enkele minuten later 16-12, maar Rust Roest wist toch weer aan te klampen.

Aanvallend verzuimde Vriendenschaar de kansen te benutten. De jarige topschutter Christian Brouwer had zijn dag niet, waardoor het aanvalsspel meer en meer geforceerd werd. Rust Roest rook zijn kans en bleef verdedigend druk geven. Trainer Jorrith Ekelmans bracht de van een blessure teruggekeerde Bert Verspuij in de ploeg en probeerde door enkele tactische omzettingen met nieuwe aanvalsimpulsen de wedstrijd weer naar zich toe te trekken.

Het werd een spannende slotfase. Rust Roest kwam in de laatste 10 minuten steeds op 1 korfpunt waarna Vriendenschaar de voorsprong dan weer vergrootte. Met nog 4 minuten te spelen kwamen de Brabanders voor de eerste keer langszij: 18-18 en hield het publiek te adem in. Met nog 1.30 minuut (zuivere) speeltijd scoorde Christian Brouwer vanonder de korf, maar dat werd direct beantwoord door Rust Roest.

In de laatste minuut leek Jorrit Muilwijk matchwinner te worden met zijn afstandstreffer, maar het was een Rust Roest dame die met nog enkele seconden op de klok er 20-20 van maakte, wat door haar ploeg als een overwinning werd gevierd.

Het teleurgesteld Vriendenschaar heeft daarmee de kans gemist om haar koppositie te verstevigen en moet volgende week haar koppositie verdedigen  in de uitwedstrijd tegen Albatros. Die wedstrijd in de Zwijndrechts Develsteinhal begint om 17.45 uur.

De korfpunten werden gemaakt door: Julian Voorwinde 6 x , Jorrit Muilwijk en Daan Brouwer ieder 4 x , Christian Brouwer 3 x , Celine van Meeteren, Arjanne Verhoef en Christa van Hunnik ieder 1 x.