Afbeelding
Walter Leendertse

'Iedereen kan van elkaar leren'

25 januari 2019 om 07:34 lokaal

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week nemen we een kijkje in het atelier van Petra van de Velde.

Waar bij andere kunstenaars het tekenen en schilderen vaak al in de genen zit, was dat bij van de Velde niet per se het geval: ,,Ik was wel graag met mijn handen bezig, en vond het leuk om te tekenen, maar na verloop van tijd verdween dat weer." Toch begon het weer te kriebelen en besloot ze zich in te schrijven voor een schildercursus bij de toenmalige SKEW. Dat bleek een succes en smaakte naar meer. Ze vervolgde haar lessen bij Soraya van Houwelingen en begon zo nu en dan mee te helpen bij haar schilderlessen. ,,Een vriendin met wie ik samen op les zat, vroeg me op een gegeven moment of ik misschien in Hardinxveld een cursus wilde beginnen", legt Van de Velde uit.

Van de Velde besloot de uitdaging aan te gaan en organiseerde een cursus voor een aantal mensen in haar atelier. ,,Ik kwam erachter dat ik maximaal 5 mensen per workshop of lesgroep wilde. Zo kan ik iedereen de aandacht geven die hij of zij verdiend." Inmiddels heeft ze ruim een jaar geleden haar baan in de administratieve sector opgezegd om zich fulltime op het schilderen en lesgeven te kunnen storten

Waar andere workshops een vast programma hebben en vaak een beginners- en gevorderdenversie, geeft Van de Velde les aan zowel gevorderden en beginners én heeft ze geen vast programma: ,,Ik hoorde van een vriendin die elders een schildercursus had gevolgd dat ze een erg gezellige middag had gehad maar dat het schilderij direct in de kliko was beland, omdat ze verplicht iets moest schilderen wat eigenlijk helemaal niet in haar interieur paste", vertelt Van de Velde. ,,Dat zou ik erg zonde vinden, vandaar dat cursisten bij mij zelf hun onderwerp en materiaal bepalen." Ook het verschil tussen beginner en gevorderde probeert ze zo min mogelijk te benadrukken: ,,Uiteindelijk is het zo dat iedereen op zijn eigen manier bezig is en van elkaar leert, of je nu pas komt kijken of al langer bezig bent." Tijdens haar workshops en lessen werkt ze graag met acrylverf: ,,Dat werkt heel snel en kun je snel weer overschilderen."

In haar eigen werk experimenteert Van de Velde graag met verschillende materialen, waardoor ze dit ook weer met haar cursisten kan delen: ,,Tijdens de workshops en lessen blijft er vaak verf over. Dat gebruik ik dan weer om proefjes of ondergronden me te maken." Ze maakt daar bij gebruik van allerlei alledaagse materialen zoals zand en tissues. Van de Velde gaat bij haar eigen kunstwerken vooral van het materiaal uit en niet zozeer van een stijl: ,,Ik maak wat er gevraagd wordt, dat kan heel gedetailleerd zijn, maar ook heel expressief en abstract."

Er is inmiddels een wachtlijst voor de lessen, bij de workshops is nog wel plaats. Kijk voor meer info hierover op: www.petravandevelde.nl

advertentie
advertentie