HKC miraculeus naar gelijkspel

27 januari 2019 om 14:13 Sport/sport

H'VELD-G'DAM In de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft trof lijstaanvoerder HKC runner-up De Meeuwen in eigen hal en had als opdracht een aanval op haar koppositie af te slaan. Dat het een toptreffen betrof was te merken, want sporthal Het Dok was afgeladen vol en de Hardinxveldse BlackWhitehoek zorgde voor een geweldige sfeer. Een spectaculair scoreverloop, een 8-16 achterstand bij rust en een Hardinxveldse gelijkmaker luttele seconden voor tijd, brachten uiteindelijk een ontlading in het HKC-kamp en het behaalde punt werd gevierd als een overwinning.

De Meeuwen had voor deze wedstrijd extreem achterverdedigen tot kunst verheven en coach Tom Stoffelsen verdient de complimenten om als eerste dit seizoen door deze tactiek de doelpuntenmachine van HKC te hebben kunnen ontregelen. Daarbij werd hij geholpen door de vele onzuivere schoten die HKC afvuurde.

In de eerste acht minuten gingen beide ploegen tot 4-4 nog gelijk op, maar daarna kwam er tekening in de strijd en liep De Meeuwen weg van HKC. Ondanks dat HKC tot veel meer doelpogingen kwam dan de tegenstander, bleek het veel te lage schotpercentage (13% in de eerste helft) Hardinxvelds succes in de weg te staan. HKC had vooralsnog geen antwoord op de tactiek van de Puttenaren en moest toezien dat de gasten uitliepen naar een wel erg grote 8-16 achterstand bij rust.

Direct in het tweede bedrijf leek HKC het lek boven te hebben, want drie doelpunten in ruim twee minuten bracht de ploeg van John Spek en Raimond Nieuwenhuizen weer terug in de wedstrijd. Het bracht De Meeuwen nog niet van haar stuk, want ook zij wisten de korf weer veelvuldig te vinden en wendden de eerste aanval af door weer uit te lopen naar 12-20. Daarna kwam er een fase dat beide ploegen meer aan elkaar gewaagd raakten en tot tien minuten voor tijd bleef het verschil in de score nagenoeg gelijk: 16-23.De ingebrachte Sanne Langendoen was in deze fase een belangrijke pion voor HKC. Na de afstandstreffer van John den Dunnen, waren het de twee schoten van Annelies Kop die ineens 19-23 op het scorebord brachten. En belangrijker nog brachten die treffers ineens de overtuiging terug bij spelers en publiek dat de wedstrijd nog niet gespeeld was en er voor HKC toch nog wat te halen viel. Twee treffers van Rianne Swets brachten HKC, met nog vijf minuten te gaan terug tot 21-23, waarna De Meeuwen toch weer een Puttense treffer plaatste. De gasten leken ook conditioneel hun tol te moeten betalen voor hun eerdere inspanningen, want het tempo in hun spel viel grotendeels weg.

De stoïcijns coachende John Spek, die met wissels, omzettingen en time-outs zijn ploeg weer in het gareel had gekregen, gaf in de ultieme slotfase opdracht de juiste mensen uit te spelen. In de heksenketel die sporthal Het Dok geworden was, voerde HKC die opdracht perfect uit . Door een benutte strafworp van Stefan den Breejen en een rake vrij bal van Eliza Roest werd het 23-24. Met nog een minuut te gaan was de spanning om te snijden. Met de heren in een ondersteunende rol en gericht op het uitspelen van de dames werd de laatste HKC-aanval opgezet en was het Kelly de Bruin die 19 seconden voor tijd de nooit meer gedachte gelijkmaker binnenschoot: 24-24.

Op de scorelijst van HKC kwamen: John den Dunnen (5), Eliza Roest en Corné Troost (ieder 4), Annelies Kop en Rianne Swets (ieder 3), Stefan den Breejen en Sanne Langendoen (ieder 2), Kelly de Bruin (1).

Zaterdag weer een kraker in Het Dok. Opnieuw zal HKC een aanval op haar leidende positie af moeten slaan, wanneer zaterdag Wit-Blauw/Green Organics uit kampen naar Hardinxveld komt. Deze ploeg volgt ook op twee punten en daarom zal HKC van meet af aan scherp moeten zijn om koploper te blijven. Aanvang 16.15 uur.