Home-Start vrijwilliger Gerda Kuipers
Home-Start vrijwilliger Gerda Kuipers Aart Vermeij

'Dienende vriendschap'

26 februari 2019 om 09:19 lokaal

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk door hen verricht. Aart Vermeij spreekt om de week met één van deze mensen. Deze week Gerda Kuipers.

door Aart Vermeij

Hoe is uw naam, wanneer en waar bent u geboren?

Mijn naam is Gerda Kuipers en ben geboren op 28-02-1971 in Nederhemert. Sinds 1996 woon ik in Hardinxveld-Giessendam.

Bij welke Stichting doet u vrijwilligerswerk?

Ik doe vrijwilligerswerk bij Home-Start.

Wanneer is Home-Start opgericht?

Home-Start werkt wereldwijd en is door Humanitas 25 jaar geleden in Nederland geïntroduceerd en verspreid over ons land. In de 25 jaar zijn er 40.000 ouders en meer dan 85.000 kinderen ondersteund. Normaal gesproken is de ondersteuning tot kinderen van 7 jaar. Inmiddels heeft Hardinxveld Home-Start + opgericht, zodat ook voor oudere kinderen tot 14 jaar hulp geboden kan worden. Wij kunnen hiervoor nog wel vrijwilligers gebruiken. Als u interesse hebt in dit werk, neem dan contact op met Sascha Zonneveld, tel. 0620249328 of mail s.zonneveld@humanitas.nl

Wat wordt er door uw organisatie gedaan?

Als het even niet lekker loopt in een gezin, dan bieden wij als vrijwilligers gratis een luisterend oor en zo nodig praktische hulp. Alledaagse problemen hoeven niet onnodig uit te groeien tot grotere complicaties. Vrijwilligers die bij Home-Start willen werken, worden eerst gescreend en getraind. Omdat vrijwilligers en gezinnen van allerlei signatuur zijn, is het uitermate belangrijk dat de vrijwilliger matcht met het gezin waar het een poosje - in ieder geval 3 maanden - mee oploopt. Nadat een gezin is aangemeld door bv. de ouders of het Sociaal team, vindt er een intake plaats met de coördinator van Home-Start. Hier wordt de hulpvraag opgesteld, zodat specifíeke ondersteuning kan worden geboden. Na het eerste gesprek van de vrijwilliger met het gezin is er weer contact met de coördinator, om er zeker van te zijn de juiste vrijwilliger daar te hebben ingezet. Eenmaal per week komt de vrijwilliger in het gezin en dit kan wel tot een jaar doorgaan totdat het gezin weer op de rit is. Regelmatig is er intervisie tussen de vrijwilliger en de coördinator en worden er cursussen gegeven waar onderwerpen als een gesprek voeren, leren omgaan met emoties en een depressie onderkennen, de revue passeren.

Wat is uw taak hier?

Na mijn training heb ik verschillende ondersteunende werkzaamheden verricht, naar gelang de hulpvraag van het desbetreffende gezin was. Als er een huilbaby in het gezin is, dan is het voor de moeder goed een dagdeel even iets voor zichzelf te kunnen doen. Ik ga dan bijvoorbeeld met de baby wandelen. Of neem even de taak van moeder over door met een paar kinderen wat te doen, zodat moeder even al haar aandacht kan besteden aan een ander kind. Een moeder die een zware bevalling achter de rug heeft en het vertrouwen in haar zelf verloren heeft, bied ik ondersteuning. Of met een moeder, die niet veel meer buiten kwam vanwege allerlei oorzaken, samen die stap weer te nemen. Kinderen in een gezin kunnen soms niet goed met elkaar overweg, dan bied ik bijvoorbeeld door spel handvatten aan om dit te verbeteren. Vroeger was de hulp heel kindgericht, maar nu wordt ook naar de ouders gekeken, zitten zij goed in hun vel, dan kunnen ze ook meer aan.

Hoelang doet u dit al?

Ik heb eerst vanaf mei 2003 tot december 2005 hier gewerkt. Nu werk ik hier inmiddels alweer vanaf januari 2016.

Wat is er mooi aan dit werk?]

Je brengt een soort dienende vriendschap. Doelen die bereikt worden of gewoon het even mogen oplopen met een gezin, is verrijkend.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Je loopt wel eens tegen dingen aan. Dan denk ik: ,,heb ik wat laten liggen, heb ik het zo wel goed gedaan?" Mooi is het dat je dan je de coördinator kunt bellen, even met elkaar kunt sparren.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligerswerk?

Het lag in het verlengde van het mijn vorige werk. Gelijk is dit ook een opstapje naar een betaalde baan.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

Met onze coördinatoren is het prima werken, we zijn een mooi team met elkaar.

[Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Ik weet niet wat de toekomst me zal brengen.

Heeft u nog hobby's en doet u nog meer vrijwilligerswerk?

Als hobby houd ik van skeeleren, schaatsen, fotograferen en creatief bezig zijn.

Tevens steek ik bij de vrijwilligerscentrale van de kerk ook de handen uit de mouwen.

Heeft u betaald werk gedaan en wat bent u van professie?

Ik heb MBO Agogisch werk en HBO SPH gedaan en o.a. bij Auriga en De Steiger in Dordrecht gewerkt. Vanwege de geboorten van de kinderen ben ik daar toen mee gestopt.

advertentie
advertentie