Artist Impression nieuwbouwplannen IJzergieterij.
Artist Impression nieuwbouwplannen IJzergieterij. Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Onvrede over gang van zaken IJzergieterij

27 maart 2019 om 11:16 lokaal

H'VELD-G'DAM Een onafhankelijk bureau wordt ingeschakeld om de verkeersafhandeling van de nog te realiseren wijk IJzergieterij te onderzoeken. Dat heeft de gemeente toegezegd, nadat de betrokken bewonersgroepen daar op hadden aangedrongen. Een opsteker voor hen dus, maar over de gang van zaken zijn ze allerminst tevreden. Vorige week dinsdag mochten ze op gesprek komen: ,,Het was beschamend.''

door Ward den Besten

Omwonenden maken zich al langer zorgen om de ontsluiting van de nieuwe wijk, waar 100 tot 150 woningen komen. Volgens hen zijn de Rivierdijk en de Peulenstraat-Zuid gewoonweg niet bestand tegen het extra verkeer. De verkeersproblematiek is tevens groter dan de directe omgeving van de IJzergieterij, want ook de Nieuweweg zal bijvoorbeeld extra belast worden. De omwonenden willen een totale verkeersoplossing.

Dat de gemeente een onafhankelijk bureau inschakelt voor het verkeersonderzoek, stemt enigszins tevreden. Maar de omwonenden hebben hun twijfels over hoe onafhankelijk het onderzoek zal zijn. De gemeente liet middels een persbericht weten dat de onderzoeksopdracht afgestemd wordt met de belanghebbenden. Dat terwijl de bewonersgroepen tijdens het gesprek op het gemeentehuis werd meegedeeld dat de gemeente zelf de opdracht formuleert zonder directe invloed daarop van de bewoners, zegt Wouter Drinkwaard van Bewonersvereniging Nieuweweg. In hoeverre is het onderzoek dan onafhankelijk, vraagt hij zich af.

Arie Huisman van de Klankbordgroep IJzergieterij heeft sterk het vermoeden dat de gemeente maar één verkeersoplossing voor.ogen heeft. ,,Ze wijken niet links af, ze wijken niet rechts af.'' Daarbij wordt volgens hem voorbijgegaan aan de effecten van het bestemmingsplan op heel de omgeving en alleen gekeken naar het plangebied zelf.

,,Er worden een heleboel dingen al direct van tafel geveegd, onder het mom van: we kunnen nu eenmaal niet iedereen tevreden stellen. Dat hebben we een heleboel keer gehoord'', vult Leo Schippers van Bewonersbelangen Peulenstraat-Zuid aan. Hij benadrukt dat ze positief willen blijven meedenken. Ook in het belang van de aanstaande bewoners van de IJzergieterij. Die opstelling eisen de omwonenden ook van de gemeente, maar die zet volgens hen de hakken in het zand. ,,Het moet wel het streven zijn om iedereen het naar de zin te maken. Daar zijn ze toch voor?'', aldus Schippers.

Het gesprek dat de bewonersgroepen hadden met wethouder Trudy Baggerman en ontwikkelaar Gebroeders Blokland viel hen rauw op het dak. ,,We dachten we gaan met een schone lei beginnen'', zegt Drinkwaard. ,,Maar we kregen een dictaat.'' Schippers noemt het gesprek ,,een poppenkast''. ,,Wat mij zeer verbaasde is dat de wethouder zei dat ze het een constructieve avond vond. Ik vond de houding van haar soms bijna op het onfatsoenlijke af.'' Ook Huisman hield een slecht gevoel eraan over. ,,Ik vond het heel beschamend. Ik heb er slecht door geslapen.''

advertentie
advertentie