Anja Hollaar bij haar werk 'Shelter', wat komende tijd op de Zomerexpo in Zwolle te bewonderen is.
Anja Hollaar bij haar werk 'Shelter', wat komende tijd op de Zomerexpo in Zwolle te bewonderen is. Walter Leendertse

Abstract experimenteren

17 mei 2019 om 07:12 lokaal

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week is hij op bezoek bij Anja Hollaar.

Ook bij Anja begon de liefde voor tekenen al vroeg: ,,We hadden vroeger niet veel speelgoed, dus waren al snel blij met papier en potlood en tekenden veel." Ze trouwde en kreeg kinderen, waardoor het tekenen en schilderen op een lager pitje kwam te staan. In 1998 besloot ze de penselen en potloden weer ter hand te nemen door zich in te schrijven voor een aquarelcursus bij 'de Ducdalf' en schilderde daar enkele jaren, daarna volgde een cursus in Ridderkerk. Na deze cursussen bleef het kriebelen en wilde ze zichzelf graag professionaliseren als beeldend kunstenaar. Ze besloot zich in te schrijven op de kunstacademie in Arendonk (BE) en gaat binnenkort naar het vijfde jaar.

De kunstacademie was een gouden greep ,,Ik vond op gegeven moment dat ik wel erg veel realistische kunst maakte, dus ik begon wat meer te experimenteren", vertelt Anja. ,,Op de kunstacademie word je daarin nog meer getraind." De natuur en het kubisme zijn grote inspiratiebronnen voor Anja ,,Ik hou niet zo van portretten, omdat men dan verwacht dat die precies moeten lijken. Ik houd er veel meer van om mijn eigen draai aan de werkelijkheid te geven."

Anja schildert meestal met olieverf en vooral abstract: ,,Het is leuk dat ieder mens zijn eigen interpretatie heeft bij mijn kunstwerken. Ik maak het met een bepaalde bedoeling of met een bepaalde boodschap, echter je kunt daar je eigen draai aan geven. Ik vind het altijd mooi om te ervaren als mensen weer iets nieuws in mijn werk zien."

Anja werd lid van de kunstenaarsclub 'Goed gezien, goed bekeken' en deed mee met de amateurkunsttentoonstelling 2018. Het thema was 'Europa'. Ze dacht er over na en besloot een werk te maken over vluchtelingen: Shelter. ,,Je ziet mensen die met de rug naar de kijker toestaan op zoek naar een schuilplaats tussen de vele gebouwen", legt Anja uit. ,,Echter er zijn ook mensen die er mensen in zien die juist van de stad weglopen, omdat die kapotgeschoten is."

Een klasgenoot tipte Anja dat het thema voor de Zomerexpo 2019 óók 'Europa' bleek te zijn en dat haar werk hier prima zou staan. De Zomerexpo is een tweejaarlijks landelijk evenement waarbij (amateur)kunstenaars hun werk kunnen insturen. De jury koos uit de 3200 inzendingen 250 werken, die geëxposeerd en eventueel verkocht mogen worden. Dit jaar voor de tweede keer in museum 'de Fundatie' in Zwolle. Het werk van Anja werd ook uitgekozen en het is te bewonderen van 25 mei tot 1 september in een dependance van 'de Fundatie': Kasteel het Nijenhuis in Wijhe/Heino.

Voor wie dat te ver vindt, zijn de werken van Anja van september t/m december te bewonderen in 'De hof van Sliedrecht'. Anja schildert ook in opdracht: ,,Ik heb pas een ontwerp voor op een rouwkaart gemaakt, dat was erg waardevol en mooi om te doen. Ook zou het mooi zijn, als ik van mijn hobby mijn beroep zou kunnen maken."


Kijk voor meer informatie op: www.anjahollaar.nl of mail naar anjahollaar@live.nl

advertentie
advertentie