Ria von Hout, Maarten Hendrickx en Naomi van der Linden (vlnr) zijn erg enthousiast over het nieuwe programma 'Welzijn op recept'
Ria von Hout, Maarten Hendrickx en Naomi van der Linden (vlnr) zijn erg enthousiast over het nieuwe programma 'Welzijn op recept' Walter Leendertse

Het welzijn van mensen verbeteren

29 mei 2019 om 11:51 lokaal

H'VELD-G'DAM Servanda is op 1 april met het landelijke programma 'Welzijn op recept' gestart. ,,Kort gezegd is het een programma waarbij mensen kunnen worden doorverwezen wanneer ze zijn uitbehandeld bij hun zorgverlener of wanneer de klachten niet door een arts of zorgverlener kunnen worden behandeld zoals eenzaamheidsklachten", legt Maarten Hendrickx, sportcoach en coördinator van 'Welzijn op recept', uit. Hij benaderde verschillende zorgverleners en artsen voor het programma en niet geheel zonder succes: inmiddels is er een flink netwerk opgebouwd.

door Walter Leendertse

Ria von Hout, gewichtsconsulente bij 'de Weegwijzer', kwam min of meer bij toeval in aanraking met het programma: ,,Ik was voor mijn cliënten op zoek naar een laagdrempelige manier om te bewegen. Net toen ik Maarten hierover wilde spreken, was hij bezig met het opzetten van 'Welzijn op recept' dus dat kwam mooi uit." Ook voor Naomi van der Linden, fysiotherapeut bij Atlas, was het programma een uitkomst: ,,Je hebt nu echt een tool voor niet-lichamelijke klachten waar je voorheen eigenlijk niets mee kon." Van der Linden werkt vooral met ouderen, waarbij ze aanstuurt op zelfstandigheid bij de patiënt: ,,Ook hiervoor is dit programma een goede oplossing."

,,Wanneer iemand bij ons wordt aangemeld of zichzelf aanmeldt hebben we eerst een gesprek over de wensen en hobby's van de cliënt", vertelt Hendrickx. ,,Hierdoor kunnen we voor elke individu een programma op maat maken." 'Welzijn op recept' bestaat niet enkel uit het doorverwijzen naar bewegingsgerelateerde verenigingen, ook een hobbyclub of vrijwilligerswerk behoort tot de mogelijkheden. De begeleiding vanuit Servanda is gratis. ,,Het traject duurt 6 maanden waarin we de cliënt begeleiden op de manier zoals hij of zij wil", aldus Hendrickx. ,,We kunnen dan informatie geven over de verschillende sportverenigingen, maar een keertje meegaan naar een proefles of proeftraining kan ook," In het traject van 6 maanden zijn er verschillende evaluatiemomenten waar wordt gekeken of het traject nog naar wens verloopt.

Naast het bewegen is volgens Hendrickx het sociale aspect ook erg belangrijk. ,,Het is vooral mijn doel om het welzijn van mensen te verbeteren." ,,En bewegen is ook een goede manier om stress te verminderen", vult Von Hout aan.
Het mooie van dit programma is de wisselwerking: Zorgverleners kunnen Servanda inschakelen wanneer ze iemand willen doorverwijzen, echter Servanda kan ook de zorgverleners weer inschakelen wanneer een cliënt gebruik wil maken van hun diensten.

Inmiddels zijn er een aantal doorverwijzingen gedaan, maar het loopt nog niet storm. Volgens Von Hout en Van der Linden heeft dat een aantal redenen: ,,Zorgverleners moeten er nog aan wennen dat ze naar ons kunnen doorverwijzen en de patiënt moet het uiteraard ook zelf willen. We willen zorgverleners en huisartsen die nog niet meedoen met het programma van harte uitnodigen om zich aan te melden."

Voor het programma is overigens niet per se een doorverwijzing van een arts of zorgverlener nodig. Kijk voor meer informatie op www.servanda.nl of neem contact op met Maarten Hendrickx: mhendrickx@servanda.nl / 06 – 82313592

advertentie
advertentie