Archieffoto. Arjan de Vries juicht met zijn team wanneer duidelijk wordt dat de ploeg tweedeklasser blijft (2017)
Archieffoto. Arjan de Vries juicht met zijn team wanneer duidelijk wordt dat de ploeg tweedeklasser blijft (2017) BDUmedia

Arjan de Vries neemt afscheid met gepaste trots

28 mei 2019 om 21:55 lokaal

H'VELD-G'DAM Sportief gezien stond er afgelopen zaterdag weinig meer op het spel bij het treffen tussen Schelluinen en Hardinxveld. Beide ploegen hadden, voorafgaand aan dit seizoen, ongetwijfeld meer verwacht van de eindrangschikking in deze derde klasse C. Aan de ene kant Hardinxveld, wat vorig seizoen uit de tweede klasse degradeerde en logischerwijs de ambitie uitsprak mee te willen doen om de prijzen. Ook Schelluinen, wat de nodige versterkingen mocht verwelkomen, hoopte zich in ieder geval in de strijd om de bovenste plaatsen te kunnen mengen. Nu het reguliere seizoen erop zit en de balans opgemaakt kan worden, valt er voor zowel Schelluinen (6e) als Hardinxveld (8e) weinig te juichen. Bij Hardinxveld stond deze ontmoeting op Sportpark Scalune dan ook vooral in het teken van het vertrek van hoofdtrainer Arjan de Vries, die na drie seizoenen afscheid neemt van de club. De Vries was eerder hoofdtrainer van Sleeuwijk, Almkerk en Heukelum.

door Mike Rijnders 

In zijn eerste seizoen ontsnapte De Vries met Hardinxveld ternauwernood aan degradatie uit de tweede klasse, dankzij een ware Houdini-act tegen Sleeuwijk aan de Sluisweg. ,,De opluchting en trots overheerste destijds, zeker vanwege de manier waarop we ons handhaafden. Het is een groep met enorm veel wilskracht en dat is voor een trainer bijzonder prettig werken", kijkt De Vries terug op zijn eerste seizoen. De blijdschap uit het eerste seizoen maakte een seizoen later al snel plaats voor verdriet. Vorig seizoen viel namelijk alsnog het doek en degradeerde De Vries met Hardinxveld uit de tweede klasse. Een deceptie voor de club, maar zeker ook voor de oefenmeester zelf. ,,Absoluut één van de moeilijkste momenten uit mijn trainersloopbaan en dat viel me zeer zwaar. Dan moet je als selectie en staf zorgen dat je op tijd klaar bent met rouwen en de neuzen weer dezelfde kant op krijgt voor het nieuwe seizoen. Geen makkelijke klus."

In de derde klasse C was Hardinxveld het dit seizoen aan zichzelf verplicht om mee te doen om de prijzen, zo vond De Vries. ,,Dit is een prachtige amateurvereniging die naar mijn mening in de tweede klasse thuis hoort qua jeugd, uitstraling en accommodatie. Daarom was het ook pijnlijk om te degraderen met Hardinxveld. Mede daarom vonden wij het realistisch om met elkaar uit te spreken dat we in ieder geval een periodetitel wilden pakken in de derde klasse." Na een stroef begin, met vier gelijke spelen en een nederlaag, herstelde Hardinxveld zich met drie overwinningen op rij. Even leek de tweede periodetitel in zicht, maar uiteindelijk waren de resultaten niet stabiel genoeg. Na de nederlagen tegen Groote Lindt en Meerkerk zag Hardinxveld de subtop langzaam maar zeker steeds verder uit zicht verdwijnen.

In december maakten club en trainer bekend dat zij de samenwerking na dit seizoen in goed overleg zullen beëindigen. ,,Dat is zeker geen makkelijke beslissing over één nacht ijs geweest. Uiteindelijk was er van beide kanten wat twijfel of we met elkaar door moesten gaan en dan vind ik dat je soms ook een moeilijke beslissing moet durven nemen", licht De Vries toe. De oefenmeester stelde vervolgens met staf en spelers alles in het werk om afscheid te kunnen nemen met een prijs, maar na de nederlaag tegen De Zwerver in april wist De Vries dat zijn laatste seizoen als een nachtkaars uit zou gaan. ,,Dat is niet leuk, maar moet je ook weer snel accepteren met nog vijf wedstrijden te spelen. Daarna ontbrak naar mijn idee toch de absolute motivatie om wedstrijden te winnen", verwijst hij naar de vijf nederlagen waarmee Hardinxveld het seizoen afsloot.

Na het laatste fluitsignaal op Sportpark Scalune krijgen al zijn spelers een oprechte omhelzing van De Vries. Enigszins aangedaan kijkt hij voorzichtig terug op zijn tijd bij de club. ,,Ik heb voorafgaand aan deze wedstrijd in mijn speech aangegeven dat ik trots ben om onderdeel te zijn geweest van deze hechte groep. Ik heb hier drie bewogen maar hele mooie seizoenen gehad, met veel ups en downs. Het belangrijkste voor mij is dat ik heel prettig heb gewerkt met een selectie die beschikt over een enorme wilskracht en doorzettingsvermogen. Het is een voorrecht geweest om met deze jongens te mogen werken", aldus De Vries. De oefenmeester krijgt hedendaags vaak de vraag of hij al een nieuwe club heeft gevonden. ,,Dat is niet aan de orde en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven", hint De Vries op zijn pensioen als hoofdtrainer. ,,Het is mooi geweest. Ik vind het ook een leuk vooruitzicht om wat meer vrije tijd over te houden. Alleen heb ik wel geleerd om niets uit te sluiten, want de voetbalwereld is onvoorspelbaar. Er kan altijd een club langs komen met een goed verhaal, wie weet wat er dan gebeurt", besluit hij met een slag om de arm.

advertentie
advertentie