José Loeviera in haar atelier aan het werk
José Loeviera in haar atelier aan het werk Walter Leendertse

Het verschil maken met kunst

30 mei 2019 om 08:01 lokaal

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week neemt hij een kijkje in het atelier van José Loeviera.

rubriek Expressief Hardinxveld door Walter Leendertse 

Over haar bijzondere achternaam: ,,Ik was op zoek naar een mooie vrouwelijke naam voor mijn bedrijf. Toen kwam ik uit op Loeviera, een soort vrouwelijke vorm van de achternaam van mijn man: Loeve. Tegelijk zit er ook iets in van fier, krachtig en dat vond ik wel bij mezelf passen."

José kon naar eigen zeggen eerder tekenen dan schrijven: ,,Mijn moeder zat op een tekenclub en ik mocht soms mee, waardoor ik al heel jong de kneepjes van het vak leerde." Ze wilde altijd al kunstenaar worden, maar haar vader vond dat ze maar 'een echt vak' moest leren, dus koos ze voor het onderwijs. Uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en kwam ze via een omweg tóch op de kunstacademie in Zwolle terecht.

Ondanks dat ze christelijk is heeft ze niet zoveel met de term christelijke kunst: ,,Als je dat christelijke er te dik bovenop legt schrikt dat soms mensen af. Mijn doel is vaak om een universeel kunstwerk te maken wat iedereen zou kunnen raken of aanspreken met daarin een diepere boodschap." Een mooi voorbeeld is een schilderij wat ze maakte na aanleiding van Openbaringen 6. Op het schilderij is een krachtig wit paard te zien. ,,Ik exposeerde met dit schilderij op een beurs waar ik iemand die totaal niets met het christelijk geloof te maken had, sprak die zo geraakt was door de zeggingskracht die van het schilderij afkwam, dat ze even niet verder kon lopen."

José specialiseerde zich in het schilderen en boetseren van mensen en dieren en kwam terecht op verschillende luxe beurzen zoals de Masters of Luxury. Ze bedacht met een aantal medestandhouders een uniek concept voor dit soort beurzen: Het PC Hooftpaviljoen. ,,Dit paviljoen is een soort PC Hooftstraat in het klein", legt José uit ,,Met verschillende ondernemers richten we een plein in waar mensen alles voor in en om het huis kunnen kopen."

Twee jaar geleden kreeg José kanker. ,,Ik heb hierdoor meer leren te genieten en ik heb keuzes leren maken" Één van die keuzes was om meer eigen werk te maken, wat resulteerde in een serie over de schepping ,,die nog lang niet klaar is". Daarnaast volgde ze een master 'kunstzinnige counselling'. ,,Ik merkte tijdens de cursussen die ik gaf dat mensen ook emotioneler werden en wilde daar graag wat meer mee doen." Daarmee kwam ook een deel van haar droom, de cursus 'ontdek jezelf,een innerlijke ontdekkingsreis', in vervulling. Haar grote wens is om in de kelder van haar woonboerderij een soort kruising te maken tussen een galerie, vergaderzaal en bezinningsruimte. ,,Hoe mooi is het als je even tot rust kunt komen of met elkaar kunt vergaderen in een ruimte waar je omgeven wordt door mooie kunst. Dat je het verschil kunt maken in het leven van iemand"

Naast haar beeldend werk schreef en illustreerde José ook een kinderboek Streep de Beer heeft een geheim. Kijk voor het boek, het werk en de cursussen van José op www.loeviera.nl

advertentie
advertentie