Afbeelding
Archief BDUmedia

'De MAG inspireert deelnemers'

22 juni 2019 om 11:37 lokaal

H'VELD-G'DAM Deelnemers van de Maatschappelijke Agenda (MAG) zijn grotendeels tevreden over de manier waarop het nieuwe subsidiebeleid uitpakt. Dat meldt het Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD) dat gesprekken heeft gevoerd met een aantal zogenoemde MAG-partners. Donderdag presenteerde het OCD de conclusies daarvan.

Het onderzoekscentrum sprak individueel met zes betrokkenen van de MAG over hoe zij het nieuwe subsidiebeleid ervaren. Het ging om twee grote professionele organisaties, drie vrijwilligersverenigingen en een lid van de klankbordgroep. Ook zijn tijdens twee groepsgesprekken ervaringen gedeeld. Daar namen in totaal vijftien organisaties aan deel.

Volgens Liesbeth Heering van het OCD heeft de MAG vooral de professionele organisaties geïnspireerd. Zij zijn ,,meer naar buiten gericht" om activiteiten te ontplooien met andere organisaties. Kleine vrijwilligersorganisaties hebben daar meer moeite mee. Die hebben ,,hulp nodig om anderen te leren kennen'', zegt Heering. Volgens haar komt dat onder andere doordat professionele organisaties de tijd en de mensen hebben om met de MAG aan de slag te gaan.

Volgens de deelnemers zorgt de MAG ervoor dat nieuwe initiatieven gemakkelijker in aanmerking komen voor subsidie, zegt Heering. Voorheen kostte het moeite om nieuwe projecten in het subsidietraject te krijgen. Sinds de aanstelling van StuwKR8 als uitvoerder van de MAG is ook duidelijker geworden wat het nieuwe subsidiebeleid inhoudt, aldus Heering. De spelregels zijn voor iedereen duidelijk. Wel heeft een aantal kleinere verenigingen behoefte aan meer sturing vanuit StuwKR8.

De initiatieven die met de MAG worden gesubsidieerd moeten bijdragen aan de maatschappelijke doelen die zijn opgesteld. Het gaat dan om thema's als gezondheid, sport en bewegen en bijvoorbeeld mantelzorg. Of dat ook lukt is, na een halfjaar dat de MAG officieel van kracht is, te vroeg om te beoordelen, stelt Heering.


Leny Braks van StuwKR8 is tevreden over de uitkomst van het OCD-onderzoek en kan zich grotendeels daarin vinden. Ze laat weten dat ze de spelregels langzaamaan wil gaan aanscherpen, zodat het duidelijker wordt waar een initiatief aan moet voldoen. 

Laatst zijn al regels veranderd. Zo krijgen sportverenigingen een standaardbijdrage voor het aantal leden dat ze hebben. Dat is in overleg met de verenigingen gebeurd, zegt Braks. Sportverenigingen leveren namelijk vanuit hun bestaan al een bijdrage aan de MAG-doelen. De TAB vindt dat dit juist niet de bedoeling is van het nieuwe subsidiebeleid. De lokale partij wil met de andere partijen hierover in debat. Wethouder Jan Nederveen wijst erop dat met de aanstelling van StuwKR8 ook besloten is dat ze de spelregels mag bepalen. Om de organisatie nu alweer terug te fluiten, lijkt de wethouder geen goed idee.

advertentie
advertentie