Mieke de Hek ontwerpt graag een interieur waarbij de wens van de klant centraal staat.
Mieke de Hek ontwerpt graag een interieur waarbij de wens van de klant centraal staat. Walter Leendertse

Expressief Hardinxveld: Functioneel én esthetisch

26 juni 2019 om 15:37 lokaal

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week neemt hij een kijkje binnen bij interieurontwerper Mieke de Hek.

,,Ik herinner me van toen ik klein was dat ik al bezig was met plaatjes uitknippen, zelf interieurs bij elkaar knippen en plakken en moodboards maken", aldus Mieke. Uiteindelijk koos ze voor een opleiding tot verpleegkundige en belandde onder andere op de spoedeisende hulp in Rotterdam. Naast het helpen en verbinden van patiënten, was Mieke ook altijd bezig met hoe de patiënten het thuis wat aangenamer konden maken voor zichzelf. ,,Dan hielp ik bijvoorbeeld een jongen die met zijn been in het gips moest en was ik ondertussen aan het nadenken hoe zijn ouders een aantal zaken konden veranderen in de inrichting van het huis waardoor het allemaal wat makkelijker voor hem zou zijn."

Ongeveer een jaar geleden besloot ze knoop door te hakken en zich volledig te richten op het ontwerpen en inrichten van interieurs. Ze richtte 'Studio Mikado' op: ,,Mijn naam 'Mieke' en het woord 'kado' zit erin, daarnaast het spel 'mikado' waarbij puzzelen en nauwkeurigheid centraal staan." Met dit jonge bedrijf geeft ze interieuradvies en ontwerpt ze interieurs, met als specialisme: advies aan mensen met een beperking. ,,Maar iedereen is welkom." Een ultieme combinatie van haar werk als verpleegkundige én haar werk als interieurontwerper. ,,Tegenwoordig wonen oudere mensen – soms gedwongen- veel langer dan voorheen in hun eigen huis", legt Mieke uit. ,,Mijn doel is om deze mensen zo lang mogelijk het comfort en de gezelligheid van een eigen huis te geven." Dit kan soms door hele simpele oplossingen zoals bijvoorbeeld het monteren van een tweede trapleuning, het weghalen van drempels of het aanbrengen van meer verlichting. Niet enkel ouderen of beperkten behoren tot haar doelgroep. Dit voorjaar gaf Mieke bijvoorbeeld nog advies aan de plaatselijke kringloopwinkel 'De Cirkel' voor het inrichten van een koffiehoek, terwijl ze op dit moment voor een ondernemer bezig is met het ontwerp van een kantoor op een zolderkamer. De opdrachten zijn erg divers.

Mieke volgt niet per se de trends van het laatste moment. ,,Uiteraard houd ik in de gaten wat trendy is, echter ik luister vooral goed naar de wensen van de klant. Ik maak vooral een interieur wat binnen die wensen past." In haar ontwerpen probeert Mieke vooral een goed combinatie te zoeken tussen functionaliteit en schoonheid. Vaak krijgt interieuradvies – volgens Mieke ten onrechte -het stempel 'duur'. ,,Ik heb een aantal keer een advies gegeven waardoor mensen juist geld bespaarden. Uiteraard betaal je dan voor het advies, maar bespaar je door bijvoorbeeld meubels opnieuw te gebruiken in plaats van een volledig nieuw interieur."

Een echte droom heeft Mieke niet: ,,Mijn doel is vooral om mensen zo lang mogelijk mee te laten draaien in de maatschappij. Ouderen en beperkten zijn vaak thuis, dus een mooi, praktisch interieur is voor hen erg belangrijk. In een gezellig, opgeruimd huis, voel je je beter!"
Kijk voor meer info op: www.mikado.studio

advertentie
advertentie