Bewoners Judith Leysterhof gebaat bij zorg voor speciale pop Emma

9 februari 2018 om 12:03 lokaal

H'VELD-G'DAM In verpleeghuis Judith Leysterhof in Hardinxveld-Giessendam hebben de zorgprofessionals onlangs iets nieuws bij de bewoners geïntroduceerd: de speciale babypop Emma. Door het vasthouden van de pop, zo blijkt uit onderzoek, worden bewoners teruggevoerd naar een moment in hun leven toen de zorg voor een jong gezin de eerste prioriteit was. Teruggaan naar die tijd brengt de bewoners veel rust, ontspanning en zelfs plezier. En daar zijn ouderen met vergevorderde dementie zeer bij gebaat.

Bij de uitvoering van babypop Emma is veel aandacht geschonken aan bepaalde details. Zo zijn de handen en vingers bijzonder natuurlijk gemaakt en is het gewicht van de pop ongeveer 2 kilo. Ook is het mogelijk de pop aan- en uit te kleden. Als een bewoner pop Emma op een natuurlijke manier vasthoudt, dan kijkt de pop de bewoner recht in de ogen aan. ,,Dit oogcontact roept bij de bewoner het gevoel op om voor de pop te willen zorgen", zegt Daniëlle Wilmink, zorgverlener in verpleeghuis Judith Leysterhof. Zij kwam op het idee van de pop. ,,Door voor de pop te zorgen en deze te knuffelen, uiten bewoners met vergevorderde dementie hun geborgenheid." Een reactie vanuit het zogenaamde onderbrein, weet Wilmink. ,,Vanuit het onderbrein reageren mensen direct op wat zij zien. Vaak zie ik dat een bewoner door de pop ontsnapt uit zijn of haar wereld, waarin veel hulp en zorg van anderen nodig is."

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de speciale pop bij een oudere met vergevorderde dementie succesvol kan zijn. Wilmink: ,,De pop heeft niet bij elke oudere met dementie dit effect. We onderzoeken daarom altijd eerst of de bewoner er op reageert en er bij gebaat is. Natuurlijk betrekken we de familie van de bewoner hier altijd bij." Vaak hebben familieleden geen bezwaar als ze zien dat pop Emma een kalmerend effect heeft op hun dierbare. ,,We zien dat bewoners er minder van gaan ronddwalen en troost ervaren, zich minder eenzaam voelen en veiligheid vinden in de geborgenheid die de pop biedt. Ook zien we meer sociale interactie bij bewoners en heel soms zelfs afname van de medicatie", besluit Wilmink.

In verpleeghuis Judith Leysterhof vinden bewoners die door vergevorderde dementie niet langer thuis kunnen wonen, een nieuw thuis. Er wonen in totaal 20 bewoners, verdeeld over kleinschalige woongroepen. Hierdoor kunnen de zorgverleners de bewoners alle aandacht geven die zij nodig hebben. Daniëlle Wilmink en haar collega's merkten zo al snel op dat een aantal bewoners behoefte heeft aan fysiek contact, troost, rust en ontspanning. Zo is het idee voor de aanschaf van de babypop Emma geboren.

advertentie
advertentie