Zoals veel basketbaltoppers heeft Joska Rikkers in de achtertuin een basketbalbord met ring tot haar beschikking.
Zoals veel basketbaltoppers heeft Joska Rikkers in de achtertuin een basketbalbord met ring tot haar beschikking. Egbert Egberts

Joska Rikkers basketbalt aan de top

6 augustus 2019 om 08:16 lokaal

HARDINXVELD Ze zette onlangs met haar drie maatjes van CBV Binnenland Kathelijne van Bennekom, Eva van Oosten en Celine Dupont een prestatie van formaat neer bij de Streetball Masters Finals 2019. En werd Nederlands kampioen 3 tegen 3 onder 18 jaar. Hardinxveldse Joska Rikkers is na één seizoen hard trainen en goed presteren uitgegroeid tot een topbasketbalster op eredivisieniveau, bij de jeugd van de Barendrechtse topclub.

Door Egbert Egberts 

Ze begon op vijfjarige leeftijd onder technische begeleiding van vader Jan Rikkers bij de lokale welpen van River Trotters. Naar eigen zeggen was ze toen 'klein, stil, verlegen, kwetsbaar',,En ik durfde nog niet zoveel met de bal te doen." 
Ze is inmiddels zeventien en bezit volgens een aantal kenners uit haar directe omgeving de juiste vaardigheden om een topspelverdeler te gaan worden. Joska Rikkers ontwikkelde zich eerst bij River Trotters en vervolgens bij een talentengroep van Waldric, Virtus en de Hardinxveldse basketbalvereniging. ,,Daarna maakte ik de overstap naar het Bredase Barons. Daar speelden we op een aardig niveau en telde toch vooral de gezelligheid naast het presteren. Toen ik de kans kreeg om bij CBV Binnenland te spelen en daar op het hoogste niveau te kunnen basketballen, met een aantal goede basketbalsters uit de regio, maakte ik de overstap naar de club uit Barendrecht."
Bij de onder 18 én bij de onder 20 acteerde de HBO studente Verpleegkunde op fantastische wijze. ,,We behaalden met beide teams de play offs. Daar hebben we hard voor gewerkt. Inspanningen werden beloond. Het was een leerzaam seizoen met zo'n zestig wedstrijden op de teller."
En daar kwam als toetje het succes op de Streetbal Masters 2019 met team Blue Nation bij. Opvallend is bovendien dat de 3 tegen 3 medekampioenen Kathelijne van Bennekom (Gorinchem) en Eva van Oosten regiospelers zijn. ,,En bij CBV Binnenland speel ik naast Kathelijne en Eva ook nog met Evianne van Toor (Kedichem) en plaatsgenoot Imke van Genderen. Volgend seizoen sluit Jamy de Kock, oorspronkelijk van het Woudrichemse Waldric, bij ons aan. Zes van de negen selectiespelers komen uit onze buurt, slechts één medespeelster woont in Barendrecht zelf. Dat is toch wel bijzonder."
De verklaring is wellicht dat men bij CBV Binnenland zorgt voor een warm bed. ,,Er heerst, zeker bij de meisjes en vrouwen, een prettige sfeer. Een soort van familiegevoel. Waar onze ouders en familieleden zich ook thuis kunnen en mogen voelen. Soms zitten er bij wedstrijden wel driehonderd toeschouwers op de tribunes. En veel familieleden en bekenden reizen mee door het gehele land om ons te supporteren. Dat doet wel wat met je."
In het nieuwe seizoen 2019-2020 komt Joska Rikkers niet meer uit voor de onder 18 selectie van CBV Binnenland. ,,Ik word achttien in oktober. Dan moet je over. Maar het aantal trainingsavonden blijft gelijk. Drie tot vier. We spelen meestal op vrijdagavond onze wedstrijden. Ik moet dus goed plannen wanneer ik tijd moet besteden aan mijn studie, wanneer ik moet trainen en hoeveel voorbereiding ik kan stoppen in de te spelen competitiewedstrijden. En sinds een maand of zeven heb ik ook een vriend. Daen van Tilborg. Ook een basketballer. Afkomstig uit Amersfoort, student en wonend in Zwolle. Spelend op landelijk niveau. Die wil ik ook graag regelmatig zien."
De glimlach op haar gezicht verraadt dat de Hardinxveldse haar sport met veel plezier bedrijft en oog heeft voor wat er verder nog allemaal te doen valt. ,,Ik ben door de jaren heen ook veel sterker geworden. Op diverse punten. Doorliep niet alleen succesvol de Calvijn Havo en Lyceum Oude Hoven, maar verwacht ook veel van de HBO opleiding en de stages die ik daar onder meer voor moet lopen. Het eerste jaar ging prima. Ben gedreven, wil graag beter kunnen en beter worden. Maar ik wil ook plezier hebben. Ook met basketbal. Mijn ouders, die allebei een basketbalverleden hebben, steunen me daarbij. Daar ben ik blij mee en trots op. En wie weet zit er voor mij in de toekomst nog wel een leuke basketbalcarrière in? Ik heb het in elk geval nu enorm naar mijn zin bij CBV Binnenland. Hopelijk bereiken we in het nieuwe seizoen weer de play offs. Of meer."              
 

advertentie
advertentie