Schreuders
Schreuders Schreuders

“Ik zoek het zelf wel uit”

13 augustus 2019 om 14:50 Zorg Deel je nieuws

Een uitspraak die je vaak hoort bij ouderen. Ook bij de 75 jarige Boven-Hardinxvelder Pieter Schreuders. Regelingen zijn soms onbekend of ingewikkeld en formulieren moet je tegenwoordig vaak invullen op internet. Zonder computer of smartphone is dat knap lastig. En als het te moeilijk is geven veel mensen het bij voorbaat op omdat hulp vragen ook niet vanzelfsprekend  is voor veel ouderen.

Toen de zelfstandig wonende heer Pieter Schreuders ongeveer 4 jaar geleden zijn been brak, begon een moeilijke periode. Na ziekenhuisopname en revalidatie ging de oud werknemer van Visser-Smit uit Papendrecht terug naar zijn flat. Moeizaam boodschappen doen met een rollator. Via kennissen kwam hij aan een scoot-mobiel, die inmiddels na reparatie voor 300 euro al een tijd opnieuw stuk in de het schuurtje staat. Gelukkig was er Dhr. Bas Bor van de Senioren Vereniging Hardinxveld-Giessendam die te hulp schoot. Zodoende kwam hij bij de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) terecht.

De Sociale Dienst Drechtsteden regelt de Wmo. Als je hulp nodig hebt omdat je bv. jezelf niet kan redden in en om het huis, of omdat je niet gemakkelijk meer buiten komt en zodoende sociale contacten mist. Vraag dan hulp. Als je geen computer hebt en niet de website (www.socialedienstdrechtsteden.nl)  kan bezoeken is er het loket in het gemeentehuis in Hardinxveld dat open is op dinsdag en vrijdagochtend tussen 9.00 -12.00 uur.

Als je eerst advies wilt over welke hulp voor jouw het beste is, kan je terecht bij het Sociaal Team; Raadhuisplein 1 en op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur te bereiken op telefoonnummer 140184.

Pieter Schreuders heeft via de Wmo nu kleine aanpassingen in zijn huis en het schuurtje waar zijn scoot-mobiel in staat is betaald via de Wmo. Bij mijn bezoek hebben we gelijk nog de gratis vervoerspas voor de Drechthopper bij de Sociale Dienst Drechtsteden aangevraagd. Tegen geringe vergoeding kan hij dan reizen van deur tot deur. Zo kan hij gemakkelijker naar woon-zorg-centrum “De Lange Wei”, waar hij in de week op verschillende dagen is voor een praatje, om  te sjoelen, bingo te spelen of om gezellig mee te eten. En in september gaat hij met de seniorenvereniging een bootreisje maken op de Linge. Zo kan Pieter, die in het “Kromme gat” geboren is, met de nodige ondersteuning nog lang  zelfstandig blijven wonen in Hardinxveld.

Dit jaar wil de Werkgroep Eenzaamheid extra aandacht besteden aan initiatieven binnen Hardinxveld-Giessendam  waarbij het “waardevol verbinden” van inwoners centraal staat. Hierbij gaat het dit jaar vooral om ouderen; welke initiatieven zijn er al om het sociaal netwerk van ouderen te vergroten? In september tijdens de “week van de ontmoeting” zullen er in Hardinxveld  allerlei activiteiten zijn rond het thema “Eten verbindt”. Want door samen te eten ontmoet je andere mensen, maak je contact en word je gehoord. In aanloop naar die week zal er regelmatig een artikel verschijnen  waarin initiatieven van inwoners worden vermeld of situaties worden benoemd die aandacht moeten krijgen.

Meer informatie? Neem contact op via s.vaniperen@servanda.nl of 0184-612771

advertentie
advertentie