Afbeelding
Archief BDUmedia

Gemeente voor uitbreiding statiegeldsysteem

16 februari 2018 om 15:24 lokaal

H'VELD-G'DAM Gemeente Hardinxveld-Giessendam maakt zich hard voor het invoeren van statiegeld op onder meer blikjes en kleine plasticflessen. De gemeenteraad heeft donderdag besloten zich aan te melden bij de Statiegeldalliantie om het zwerfvuil terug te dringen.

De Statiegeldalliantie is een organisatie die bij de Nederlandse en Belgische regering erop aandringt om het statiegeldsysteem uit te breiden. Verschillende maatschappelijke organisaties, lokale overheden, bedrijven en milieuorganisaties uit Nederland en België zijn erbij aangesloten. Naast het verminderen van zwerfvuil hoopt de alliantie met het statiegeldsysteem de CO2-uitstoot terug te dringen en dierenleed te voorkomen.

De raad nam donderdag een motie aan waarin het college verzocht wordt zich aan te melden. Alleen de VVD-fractie steunde de motie niet. VVD-voorman Martin van Rossum liet weten het niet slechts een sympathiek, maar ,,een bijzonder sympathiek'' initiatief te vinden. Toch kon hij zich niet in het voorstel vinden. Vooral de kosten die ermee zijn gemoeid, zijn voor de VVD reden om het document niet te ondertekenen. Dat geld kan beter worden geïnvesteerd in de recyclingcyclus zelf, lichtte Van Rossum toe. Daar kan volgens hem namelijk meer milieuwinst mee worden behaald.

Wethouder Theo Boerman verzekerde de raad dat het college de oproep om de gemeente bij de Statiegeldalliantie aan te melden zal uitvoeren. Voor de rest is het afwachten tot het daadwerkelijk tot uitbreiding van het statiegeldsysteem komt, aldus Boerman.

Reinigingsdienst Waardlanden heeft zich onlangs ook aangesloten bij de Statiegeldalliantie. ,,Waardlanden is in het verzorgingsgebied al vergevorderd in het gescheiden ophalen van afvalstromen zoals plastic, blik en drankpakken. Toch ondersteunen wij de Statiegeldalliantie van harte omdat we denken dat het heffen van statiegeld zal bijdragen aan een beter milieu en een schonere leefomgeving. We vinden nu nog te veel blikjes en flesjes terug als zwerfafval'', laat de reinigingsdienst weten.

advertentie
advertentie