Onderhoud kamp jaren karig

21 februari 2018 om 09:31 lokaal

H'VELD-G'DAM De gemeente heeft jaren beknibbeld op het onderhoud van het woonwagenkamp. Dat blijkt uit een brief die het college naar de gemeenteraad heeft verstuurd. Daarin staat tevens dat het kamp dit kwartaal wordt overgedragen aan Fien Wonen, het vroegere Omnivera GWZ. De woningbouwcorporatie verwacht echter niet dat de overdracht zo snel rond is, omdat nog niet aan alle voorwaarden is voldaan. Waaronder het niveau van het onderhoud.

door Ward den Besten

De laatste jaren heeft de gemeente een bedrag van 12.000 euro begroot voor het onderhoud. Dat was onvoldoende om het kamp van te onderhouden. ,,Daardoor is er achterstallig onderhoud ontstaan'', schrijft het college. De mededeling is opmerkelijk. Vorig jaar liet de gemeente weten geen signalen te hebben ontvangen ,,dat er behoefte is aan onderhoud boven het reguliere onderhoud''.

De gemeente ontving jaarlijks 9000 euro aan huur, waardoor ieder jaar een negatief saldo ontstond van 3000 euro. Het groot onderhoud en de uren van de contactpersoon van de gemeente waren niet in de begroting opgenomen. Het begrotingstekort is daardoor ,,veel groter dan uit de begroting blijkt'', staat in de brief aan de raad. Het college weerspreekt dat op het onderhoud is gekort. ,,Sterker nog, er is meer aan onderhoud uitgegeven dan dat er aan huur binnenkwam.''

De gemeente wil het kamp dit kwartaal overdragen aan Fien Wonen. De woningbouwcorporatie wordt dan verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en verhuur van het woonwagenkamp. De grond blijft in bezit van de gemeente. Daarvoor moet wel eerst het achterstallig onderhoud weg worden gewerkt. Dat had in 2017 afgerond moeten worden.

Een woordvoerster van Fien Wonen spreekt van een aantal ,,losse eindjes'', waardoor de overdracht nog niet rond is. Een van die losse eindjes is het achterstallig onderhoud, laat ze weten. Wat de werkzaamheden nog precies inhouden, wil ze niet over in detail treden. ,,We verwachten wel dat het in orde komt.''

Dat het onderhoud de overdracht vertraagt, spreekt de gemeente tegen. Zij stelt dat alleen nog moet worden gewacht op een nieuwe woonwagen voordat de laatste onderhoudswerkzaamheden kunnen plaatsvinden. ,,Het onderhoud is dus niet de reden dat er nog geen overeenkomst is met Fien Wonen'', aldus de gemeente.

Voor het achterstallig onderhoud is een budget van 50.000 euro beschikbaar. De gemeente verwacht dat een deel daarvan niet nodig is door ,,slim aan te besteden''. Daarnaast komt de gemeente Fien Wonen tegemoet met een eenmalig bedrag van 35.000 euro. Dat is bedoeld om de komende dertig jaar het verschil mee op te vangen tussen de huurinkomsten en de kosten van het onderhoud. Dat wordt deels betaald van het bedrag dat overblijft van die 50.000 euro.

Oud-wethouder Paul Letterie, die als belangenbehartiger van de kampbewoners optreedt, is geenszins te spreken over het onderhoud dat de gemeente heeft uitgevoerd. ,,Slim aanbesteden staat er in de raadsinformatiebrief. Slim zou ik vertalen voor geklungel, dom en halfslachtig'', aldus Letterie, die de situatie vergelijkt met ,,eenzelfde geklungel'' als bij de verbouwing van de raadzaal.

advertentie
advertentie